Απιξαμπάνη (Eliquis): Οδηγίες Χρήσης – Ενδείξεις – Παρενέργειες

Πίνακας Περιεχομένων

Φάρμακο Eliquis: ενδείξεις, δοσολογία και παρενέργειες της απιξαμπάνης, ενός αντιπηκτικού.Τι είναι η Απιξαμπάνη;

Η απιξαμπάνη (apixaban) είναι ένα αντιπηκτικό φάρμακο που χρησιμοποιείται για την πρόληψη και τη θεραπεία θρομβοεμβολικών διαταραχών. Κυκλοφορεί στην αγορά με διάφορες εμπορικές ονομασίες όπως το φάρμακο Eliquis, καθώς και άλλα όπως τα Apixabin, Apixa, Apiban κ.α. Η απιξαμπάνη ανήκει στην κατηγορία των άμεσων από του στόματος αντιπηκτικών (DOACs) και χρησιμοποιείται για την πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου σε ασθενείς με μη βαλβιδική κολπική μαρμαρυγή, καθώς και για τη θεραπεία και πρόληψη της εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης (DVT) και της πνευμονικής εμβολής (PE).

Η απιξαμπάνη αναπτύχθηκε από την φαρμακευτική εταιρεία Bristol-Myers Squibb σε συνεργασία με την Pfizer και εγκρίθηκε για πρώτη φορά από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) το 2012. Έκτοτε, έχει γίνει αντικείμενο εκτεταμένης έρευνας σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά της σε διάφορες κλινικές καταστάσεις. Στο παρόν άρθρο, θα αναλύσουμε τα ευρήματα από σημαντικές ιατρικές μελέτες και δημοσιεύσεις σχετικά με τη χρήση της απιξαμπάνης, εστιάζοντας στις ενδείξεις, τις παρενέργειες και την αποτελεσματικότητά της στην πρόληψη θρομβοεμβολικών επεισοδίων.

 

Θεραπευτική κατηγορία

Η απιξαμπάνη ανήκει στην κατηγορία των άμεσων από του στόματος αντιπηκτικών (DOACs), μια ομάδα φαρμάκων που αναστέλλουν άμεσα συγκεκριμένους παράγοντες πήξης του αίματος. Συγκεκριμένα, η απιξαμπάνη είναι ένας εκλεκτικός αναστολέας του παράγοντα Xa, ενός βασικού ενζύμου στην πηκτική διαδικασία. Σε αντίθεση με παλαιότερα αντιπηκτικά όπως η βαρφαρίνη, τα DOACs όπως η απιξαμπάνη έχουν πιο προβλέψιμη φαρμακοκινητική και φαρμακοδυναμική, απαιτώντας λιγότερη παρακολούθηση και προσαρμογή της δόσης (Agnelli et al., 2013).

 

Χημική δομή και ιδιότητες

Η απιξαμπάνη είναι μια συνθετική ένωση με χημικό τύπο C25H25N5O4. Είναι ένα μικρό μόριο με μοριακό βάρος 459,5 g/mol. Η απιξαμπάνη είναι ένας ισχυρός, ταχείας δράσης, εκλεκτικός και αναστρέψιμος αναστολέας του παράγοντα Xa, με υψηλή από του στόματος βιοδιαθεσιμότητα και χρόνο ημίσειας ζωής περίπου 12 ώρες.

 

Μηχανισμός δράσης

Η απιξαμπάνη ασκεί την αντιπηκτική της δράση μέσω της εκλεκτικής αναστολής του παράγοντα Xa, ενός κρίσιμου ενζύμου τόσο στην ενδογενή όσο και στην εξωγενή οδό της πήξης του αίματος. Αναστέλλοντας τον παράγοντα Xa, η απιξαμπάνη εμποδίζει τη μετατροπή της προθρομβίνης σε θρομβίνη, μειώνοντας έτσι τον σχηματισμό θρόμβων. Σε αντίθεση με την ηπαρίνη, η απιξαμπάνη αναστέλλει τόσο την ελεύθερη όσο και την συνδεδεμένη με θρόμβο δραστικότητα του παράγοντα Xa (Agnelli et al., 2013).

 

Ενδείξεις χρήσης

Η απιξαμπάνη ενδείκνυται για την πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου και της συστηματικής εμβολής σε ενήλικες ασθενείς με μη βαλβιδική κολπική μαρμαρυγή (NVAF) που έχουν έναν ή περισσότερους παράγοντες κινδύνου. Σε μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση μελετών πραγματικού κόσμου, η απιξαμπάνη επέδειξε παρόμοια ή καλύτερη αποτελεσματικότητα και ασφάλεια σε σύγκριση με τη βαρφαρίνη για την πρόληψη του εγκεφαλικού στην κολπική μαρμαρυγή (Proietti et al., 2018). Επιπλέον, η απιξαμπάνη διατήρησε την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά της σε ασθενείς μετά από καρδιοανάταξη για κολπική μαρμαρυγή, όπως φάνηκε στη μελέτη ARISTOTLE (Flaker et al., 2014).

Η απιξαμπάνη ενδείκνυται επίσης για τη θεραπεία της εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης (DVT) και της πνευμονικής εμβολής (PE), καθώς και για την πρόληψη υποτροπιαζουσών DVT και PE σε ενήλικες. Στη μελέτη AMPLIFY, η απιξαμπάνη επέδειξε μη κατώτερη αποτελεσματικότητα στη θεραπεία της οξείας φλεβικής θρομβοεμβολής σε σύγκριση με τη συμβατική θεραπεία, με σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά μείζονων αιμορραγιών (Agnelli et al., 2013). Αυτά τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η απιξαμπάνη αποτελεί μια αποτελεσματική και ασφαλή επιλογή για τη διαχείριση θρομβοεμβολικών διαταραχών σε διάφορες κλινικές καταστάσεις.

 

Προειδοποιήσεις

Προφυλάξεις πριν τη λήψη του φαρμάκου απιξαμπάνη

Πριν ξεκινήσετε τη θεραπεία με απιξαμπάνη (φάρμακο Eliquis, Apixabin κ.α.), είναι σημαντικό να ενημερώσετε τον γιατρό σας εάν έχετε οποιαδήποτε άλλη ιατρική πάθηση, ιδιαίτερα εάν έχετε νεφρική ή ηπατική δυσλειτουργία, ιστορικό παθολογικής αιμορραγίας ή έλκους στομάχου, ή εάν έχετε υποβληθεί πρόσφατα σε χειρουργική επέμβαση ή οδοντιατρική εργασία. Θα πρέπει επίσης να αναφέρετε εάν λαμβάνετε άλλα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων συνταγογραφούμενων, μη συνταγογραφούμενων και φυτικών σκευασμάτων, καθώς ορισμένα μπορεί να αλληλεπιδράσουν με την απιξαμπάνη (φάρμακο Eliquis, Apixabin, Apixa, Apiban κ.α.) και να αυξήσουν τον κίνδυνο αιμορραγίας.

 

Αντενδείξεις

Η απιξαμπάνη (φάρμακο Eliquis, Apiban κ.α.) αντενδείκνυται σε ασθενείς με ενεργό παθολογική αιμορραγία, σοβαρή ηπατική δυσλειτουργία ή ηπατική νόσο που σχετίζεται με διαταραχές πήξης, και σε καταστάσεις όπου υπάρχει σημαντικά αυξημένος κίνδυνος μείζονος αιμορραγίας. Επιπλέον, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε ασθενείς με μηχανικές προσθετικές καρδιακές βαλβίδες (Agnelli et al., 2013).

 

Τι πρέπει να αποφύγετε

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας με απιξαμπάνη, οι ασθενείς θα πρέπει να αποφεύγουν δραστηριότητες με αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού ή αιμορραγίας. Θα πρέπει επίσης να είναι προσεκτικοί κατά τη χρήση αντικειμένων που μπορεί να προκαλέσουν κοψίματα ή μώλωπες, όπως ξυραφάκια ή νυχοκόπτες. Οι ασθενείς θα πρέπει να ενημερώσουν άμεσα τον γιατρό τους εάν εμφανίσουν σημεία ή συμπτώματα αιμορραγίας, όπως ασυνήθιστους μώλωπες, παρατεταμένη αιμορραγία από κοψίματα, ή αίμα στα ούρα ή στα κόπρανα.

 

Δοσολογία και χορήγηση του φαρμάκου απιξαμπάνη

Η δοσολογία της απιξαμπάνης εξαρτάται από την ένδειξη και τη νεφρική λειτουργία του ασθενούς. Για την πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή, η συνήθης δόση είναι 5 mg δύο φορές την ημέρα, με μείωση σε 2,5 mg δύο φορές την ημέρα για ασθενείς με τουλάχιστον δύο από τα ακόλουθα χαρακτηριστικά: ηλικία ≥80 ετών, σωματικό βάρος ≤60 kg ή κρεατινίνη ορού ≥1,5 mg/dL. Για τη θεραπεία της DVT και της PE, η συνιστώμενη δόση είναι 10 mg δύο φορές την ημέρα για τις πρώτες 7 ημέρες, ακολουθούμενη από 5 mg δύο φορές την ημέρα. Για την πρόληψη της υποτροπιάζουσας DVT και PE, η συνιστώμενη δόση είναι 2,5 mg δύο φορές την ημέρα (Agnelli et al., 2013).

 

Οδοί και τρόποι χορήγησης

Η απιξαμπάνη χορηγείται από στόματος, με ή χωρίς τροφή. Τα δισκία πρέπει να καταπίνονται ολόκληρα με νερό και δεν πρέπει να θρυμματίζονται, να μασώνται ή να διαλύονται. Για ασθενείς που δεν μπορούν να καταπιούν ολόκληρα δισκία, η απιξαμπάνη μπορεί να θρυμματιστεί και να αναμιχθεί με νερό, γλυκόζη 5%, μηλιά ή πουρέ μήλου αμέσως πριν από τη χορήγηση (Flaker et al., 2014).

Οι συγκεκριμένες οδηγίες δοσολογίας και χορήγησης υπογραμμίζουν τη σημασία της εξατομικευμένης προσέγγισης βάσει των χαρακτηριστικών του ασθενούς και της κλινικής ένδειξης. Ωστόσο, είναι ζωτικής σημασίας οι ασθενείς να συμβουλεύονται πάντα τον γιατρό τους πριν ξεκινήσουν ή τροποποιήσουν τη θεραπεία με απιξαμπάνη (φάρμακο Eliquis, Apixabin κ.α.), δεδομένων των πιθανών κινδύνων και αλληλεπιδράσεων.

 

Τι να κάνω αν παραλείψω μια δόση του φαρμάκου απιξαμπάνη;

Εάν παραλείψετε μια δόση απιξαμπάνης (φάρμακο Eliquis, Apiban κ.α.), πάρτε την αμέσως μόλις το θυμηθείτε. Ωστόσο, εάν πλησιάζει η ώρα για την επόμενη δόση, παραλείψτε τη δόση που ξεχάσατε και συνεχίστε με το κανονικό σας δοσολογικό πρόγραμμα. Μην πάρετε διπλή δόση για να αναπληρώσετε τη δόση που παραλείψατε. Εάν δεν είστε βέβαιοι τι να κάνετε, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας για καθοδήγηση.

 

Υπερδοσολογία

Σε περίπτωση υπερδοσολογίας με απιξαμπάνη, οι ασθενείς διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας. Δεν υπάρχει ειδικό αντίδοτο για την απιξαμπάνη (φάρμακο Eliquis, Apixabin, Apixa, Apiban κ.α.), αλλά μπορούν να ληφθούν μέτρα για τη διαχείριση της αιμορραγίας, όπως η προσωρινή διακοπή του φαρμάκου, η μηχανική συμπίεση, η χειρουργική αιμόσταση, η αναπλήρωση υγρών και η μετάγγιση αίματος ή παραγόντων πήξης (Agnelli et al., 2013). Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να εξεταστεί η χρήση ενεργού άνθρακα για τη μείωση της απορρόφησης της απιξαμπάνης.

 

Παρενέργειες της απιξαμπάνης (φάρμακο Eliquis, Apixabin κ.α.)

Όπως όλα τα φάρμακα, έτσι και η απιξαμπάνη μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες, αν και δεν παρουσιάζονται σε όλους τους ανθρώπους. Η πιο συχνή παρενέργεια είναι η αιμορραγία, η οποία μπορεί να εκδηλωθεί ως μώλωπες, αιμορραγία από τη μύτη, αίμα στα ούρα ή στα κόπρανα, ή παρατεταμένη αιμορραγία από κοψίματα. Άλλες πιθανές παρενέργειες περιλαμβάνουν αναιμία, ναυτία, έμετο, περιφερικό οίδημα και εξάνθημα. Σπάνιες αλλά σοβαρές παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν αλλεργική αντίδραση, ηπατική βλάβη και επιδείνωση της νεφρικής λειτουργίας (Flaker et al., 2014).

 

Αλληλεπιδράσεις

Αλληλεπιδράσεις φαρμάκου-φαρμάκου

Η απιξαμπάνη (φάρμακο Eliquis, Apixabin, Apixa, Apiban κ.α.) μπορεί να αλληλεπιδράσει με άλλα φάρμακα, αυξάνοντας ή μειώνοντας την αντιπηκτική της δράση. Φάρμακα που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο αιμορραγίας όταν χρησιμοποιούνται με απιξαμπάνη περιλαμβάνουν αντιαιμοπεταλιακά όπως η ασπιρίνη και η κλοπιδογρέλη, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), και άλλα αντιπηκτικά όπως η ηπαρίνη και η βαρφαρίνη. Αντιβιοτικά όπως η κларитромицίνη και αντιμυκητιασικά όπως η κετοκοναζόλη μπορεί επίσης να αυξήσουν τα επίπεδα της απιξαμπάνης. Αντίθετα, φάρμακα όπως η ριφαμπικίνη, η καρβαμαζεπίνη και η φαινυτοΐνη μπορεί να μειώσουν την αποτελεσματικότητα της απιξαμπάνης (Agnelli et al., 2013).

 

Αλληλεπιδράσεις φαρμάκου-τροφής

Δεν υπάρχουν γνωστές αλληλεπιδράσεις μεταξύ της απιξαμπάνης και συγκεκριμένων τροφών. Ωστόσο, ο χυμός γκρέιπφρουτ μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της απιξαμπάνης στο αίμα και πρέπει να καταναλώνεται με προσοχή. Επιπλέον, η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο γαστρεντερικής αιμορραγίας και πρέπει να περιορίζεται κατά τη διάρκεια της θεραπείας με απιξαμπάνη (φάρμακο Eliquis, Apixabin, Apixa, Apiban κ.α.).

Δεδομένων των πιθανών αλληλεπιδράσεων και παρενεργειών, είναι ζωτικής σημασίας οι ασθενείς να ενημερώνουν τον γιατρό τους για όλα τα φάρμακα και τα συμπληρώματα που λαμβάνουν πριν ξεκινήσουν τη θεραπεία με απιξαμπάνη. Η στενή παρακολούθηση για σημεία και συμπτώματα αιμορραγίας ή άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες είναι επίσης απαραίτητη για την ασφαλή και αποτελεσματική χρήση αυτού του αντιπηκτικού παράγοντα.

 

Πρόσθετες σημαντικές πληροφορίες

Ειδικές προειδοποιήσεις για ηλικιωμένους και παιδιά

Η απιξαμπάνη (φάρμακο Eliquis, Apixabin, Apixa, Apiban κ.α.) πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή σε ηλικιωμένους ασθενείς, καθώς έχουν αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας λόγω μειωμένης νεφρικής λειτουργίας και υψηλότερης ευαισθησίας στις αντιπηκτικές επιδράσεις. Οι ηλικιωμένοι ασθενείς μπορεί επίσης να λαμβάνουν περισσότερα φάρμακα, αυξάνοντας τον κίνδυνο αλληλεπιδράσεων φαρμάκων. Η προσαρμογή της δόσης της απιξαμπάνης μπορεί να είναι απαραίτητη με βάση τη νεφρική λειτουργία και άλλους παράγοντες κινδύνου (Agnelli et al., 2013). Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα της απιξαμπάνης δεν έχουν τεκμηριωθεί σε παιδιά και εφήβους κάτω των 18 ετών, επομένως δεν συνιστάται η χρήση σε αυτόν τον πληθυσμό.

 

Ανάπτυξη ανθεκτικότητας

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν αναφορές για την ανάπτυξη ανθεκτικότητας στην απιξαμπάνη (φάρμακο Eliquis, Apixabin, Apixa, Apiban κ.α.) σε κλινικές μελέτες ή στην κλινική πρακτική. Ωστόσο, η μακροχρόνια χρήση οποιουδήποτε αντιπηκτικού παράγοντα μπορεί δυνητικά να οδηγήσει σε προσαρμογές στους μηχανισμούς πήξης του οργανισμού. Είναι σημαντικό να παρακολουθείται η κλινική ανταπόκριση των ασθενών στην απιξαμπάνη και να αξιολογείται τακτικά η ανάγκη συνέχισης της θεραπείας.

 

Κλινικές μελέτες του φαρμάκου απιξαμπάνη

Η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια της απιξαμπάνης έχουν αξιολογηθεί σε πολλές μεγάλες, τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές. Στη μελέτη ARISTOTLE, η απιξαμπάνη ήταν ανώτερη από τη βαρφαρίνη στην πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου ή της συστηματικής εμβολής σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή, με σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο μειζόνων αιμορραγιών (Flaker et al., 2014). Η μελέτη AMPLIFY έδειξε ότι η απιξαμπάνη ήταν εξίσου αποτελεσματική με τη συμβατική θεραπεία στην αντιμετώπιση της οξείας φλεβικής θρομβοεμβολής, με σημαντικά μειωμένο κίνδυνο αιμορραγίας (Agnelli et al., 2013). Αυτές και άλλες μελέτες έχουν καθιερώσει την απιξαμπάνη ως μια ασφαλή και αποτελεσματική επιλογή για την πρόληψη και θεραπεία θρομβοεμβολικών διαταραχών.

 

Συγκριτική αποτελεσματικότητα

Σε σύγκριση με παλαιότερα από του στόματος αντιπηκτικά όπως η βαρφαρίνη, η απιξαμπάνη (φάρμακο Eliquis, Apixabin, Apixa, Apiban κ.α.) προσφέρει παρόμοια ή ανώτερη αποτελεσματικότητα με χαμηλότερο κίνδυνο αιμορραγίας. Μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση μελετών πραγματικού κόσμου διαπίστωσε ότι η απιξαμπάνη σχετίζεται με παρόμοιο ή χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου/συστηματικής εμβολής και σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο σημαντικής αιμορραγίας σε σύγκριση με τη βαρφαρίνη σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή (Proietti et al., 2018). Σε σύγκριση με άλλους άμεσους από του στόματος αναστολείς του παράγοντα Xa, όπως η ριβαροξαμπάνη και η εντοξαμπάνη, η απιξαμπάνη έχει παρόμοια αποτελεσματικότητα με ενδεχομένως ευνοϊκότερο προφίλ ασφάλειας, ιδιαίτερα όσον αφορά τον κίνδυνο γαστρεντερικής αιμορραγίας.

 

Φαρμακολογικά χαρακτηριστικά

Η απιξαμπάνη είναι ένας άμεσος, εκλεκτικός και αναστρέψιμος αναστολέας του παράγοντα Xa, με υψηλή από του στόματος βιοδιαθεσιμότητα (περίπου 50%) και ταχεία έναρξη δράσης (εντός 3-4 ωρών μετά τη χορήγηση). Η απιξαμπάνη έχει προβλέψιμη φαρμακοκινητική και φαρμακοδυναμική, με ελάχιστη επίδραση από παράγοντες όπως η ηλικία, το σωματικό βάρος, το φύλο και η φυλή. Απεκκρίνεται τόσο μέσω νεφρικών (περίπου 27%) όσο και μη νεφρικών οδών, με ημιζωή περίπου 12 ώρες. Αυτές οι ιδιότητες επιτρέπουν τη χορήγηση σταθερής δόσης χωρίς την ανάγκη συνήθης παρακολούθησης της αντιπηκτικής δράσης (Agnelli et al., 2013).

Η αυξανόμενη κλινική εμπειρία και τα δεδομένα από μελέτες πραγματικού κόσμου συνεχίζουν να επιβεβαιώνουν το ευνοϊκό προφίλ αποτελεσματικότητας και ασφάλειας της απιξαμπάνης σε διάφορους πληθυσμούς ασθενών. Ωστόσο, η συνετή χρήση, η προσεκτική επιλογή ασθενών και η συνεχής παρακολούθηση παραμένουν απαραίτητες για τη βελτιστοποίηση των αποτελεσμάτων και την ελαχιστοποίηση των κινδύνων που συνδέονται με αυτό το ισχυρό αντιπηκτικό φάρμακο.

 

Συνοπτικά

Η απιξαμπάνη (φάρμακο Eliquis, Apixabin, Apixa, Apiban κ.α.) είναι ένας άμεσος, εκλεκτικός και αναστρέψιμος αναστολέας του παράγοντα Xa που χρησιμοποιείται για την πρόληψη και θεραπεία θρομβοεμβολικών διαταραχών. Ενδείκνυται για την πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου σε ασθενείς με μη βαλβιδική κολπική μαρμαρυγή, καθώς και για τη θεραπεία και πρόληψη της εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης και της πνευμονικής εμβολής. Η απιξαμπάνη προσφέρει προβλέψιμη φαρμακοκινητική και φαρμακοδυναμική, επιτρέποντας τη χορήγηση σταθερής δόσης χωρίς συνήθη παρακολούθηση. Κλινικές μελέτες έχουν καταδείξει την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της απιξαμπάνης σε σύγκριση με παλαιότερα αντιπηκτικά όπως η βαρφαρίνη. Ωστόσο, η απιξαμπάνη συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας και μπορεί να αλληλεπιδράσει με άλλα φάρμακα. Απαιτείται προσοχή σε ειδικούς πληθυσμούς, όπως οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με νεφρική δυσλειτουργία. Η συνετή χρήση, η προσεκτική επιλογή ασθενών και η συνεχής παρακολούθηση είναι απαραίτητες για τη βελτιστοποίηση των αποτελεσμάτων και την ελαχιστοποίηση των κινδύνων που συνδέονται με αυτό το ισχυρό αντιπηκτικό φάρμακο.

gnosiatriki.gr

 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η λήψη φαρμάκων χωρίς ιατρική επίβλεψη μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για την υγεία σας. Ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες που αναγράφονται στις συσκευασίες των φαρμακευτικών σκευασμάτων, καθώς ενδέχεται να υπάρχουν αλλαγές στις προδιαγραφές των προϊόντων που προμηθεύεστε. Τα εμπορικά ονόματα που χρησιμοποιούνται σε αυτό το κείμενο είναι απλώς παραδείγματα δημοφιλών φαρμάκων με τις ουσίες που περιγράφονται, αλλά η ακριβής σύσταση μπορεί να διαφέρει από προϊόν σε προϊόν. Εδώ, η έμφαση δίνεται στις δραστικές ουσίες και όχι στα εμπορικά ονόματα. Τα ονόματα των φαρμάκων παρατίθενται μόνο για την ευκολία των αναγνωστών, αλλά πρέπει να διαβάζετε τις οδηγίες του κάθε σκευάσματος που θα χρησιμοποιήσετε καθώς μπορεί να διαφέρει. Η συνεχής επικοινωνία με τον γιατρό και τον φαρμακοποιό σας είναι απαραίτητη. Μην καταφεύγετε ποτέ στην αυτοχορήγηση φαρμάκων, γιατί εκθέτετε την υγεία σας σε σημαντικούς κινδύνους.

 

Βιβλιογραφία

  • Agnelli, G., et al. “Oral Apixaban for the Treatment of Acute Venous Thromboembolism.” New England Journal of Medicine, 2013, nejm
  • Proietti, M., et al. “Real-World Use of Apixaban for Stroke Prevention in Atrial Fibrillation: A Systematic Review and Meta-Analysis.” Stroke, 2018, ahajournals
  • Flaker, G., et al. “Efficacy and Safety of Apixaban in Patients After Cardioversion for Atrial Fibrillation: Insights from the ARISTOTLE Trial (Apixaban for Reduction in Stroke and Other Thromboembolic Events in Atrial Fibrillation).” Journal of the American College of Cardiology, 2014, jacc.org/doi

 

Συχνές Ερωτήσεις

Τι είναι η απιξαμπάνη (φάρμακο Eliquis, Apixabin, Apixa, Apiban κ.α.);

Η απιξαμπάνη είναι ένα αντιπηκτικό φάρμακο που χρησιμοποιείται για την πρόληψη και θεραπεία θρομβοεμβολικών διαταραχών. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για περισσότερες πληροφορίες.

Ποιες είναι οι ενδείξεις χρήσης της απιξαμπάνης;

Η απιξαμπάνη ενδείκνυται για πρόληψη εγκεφαλικού σε κολπική μαρμαρυγή και θεραπεία/πρόληψη φλεβικής θρόμβωσης και πνευμονικής εμβολής. Ο γιατρός σας θα καθορίσει αν είναι κατάλληλη για εσάς.

Ποιες είναι οι παρενέργειες του Eliquis;

Οι συχνότερες παρενέργειες του Eliquis περιλαμβάνουν αιμορραγία, αναιμία, ναυτία και εξάνθημα. Σπανιότερα μπορεί να εμφανιστούν σοβαρότερες παρενέργειες. Ενημερώστε άμεσα τον γιατρό σας για οποιεσδήποτε ανεπιθύμητες ενέργειες.

Υπάρχουν αλληλεπιδράσεις της απιξαμπάνης (φάρμακο Eliquis, Apixabin, Apixa, Apiban κ.α.) με άλλα φάρμακα;

Η απιξαμπάνη μπορεί να αλληλεπιδράσει με άλλα φάρμακα, αυξάνοντας τον κίνδυνο αιμορραγίας. Ενημερώστε τον γιατρό σας για όλα τα φάρμακα που λαμβάνετε πριν ξεκινήσετε θεραπεία.

Πώς πρέπει να λαμβάνεται η απιξαμπάνη;

Η απιξαμπάνη λαμβάνεται από στόματος, συνήθως δύο φορές την ημέρα. Ακολουθήστε προσεκτικά τις οδηγίες του γιατρού σας σχετικά με τη δοσολογία και τον τρόπο λήψης.

Τι πρέπει να γνωρίζω για την αλληλεπίδραση του Eliquis με τη διατροφή;

Το Eliquis μπορεί να ληφθεί με ή χωρίς τροφή. Ωστόσο, η κατανάλωση αλκοόλ ή χυμού γκρέιπφρουτ μπορεί να επηρεάσει τη δράση του. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Πού μπορώ να βρω το φύλλο οδηγιών για το Eliquis;

Το φύλλο οδηγιών για το Eliquis (απιξαμπάνη) περιλαμβάνεται στη συσκευασία του φαρμάκου. Μπορείτε επίσης να ζητήσετε αντίγραφο από τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.