Βαρδεναφίλη (Levitra): Οδηγίες Χρήσης – Ενδείξεις – Παρενέργειες

Πίνακας Περιεχομένων

Φάρμακο Levitra (vardenafil): Ενδείξεις για στυτική δυσλειτουργία, παρενέργειες

Τι είναι η Βαρδεναφίλη;

Η βαρδεναφίλη (vardenafil) είναι μια δραστική ουσία που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας (ΣΔ) στους άνδρες. Κυκλοφορεί στην αγορά με εμπορικές ονομασίες όπως το φάρμακο Levitra, το Vivanza, το Staxyn κ.α. Η βαρδεναφίλη ανήκει στην κατηγορία των αναστολέων της φωσφοδιεστεράσης τύπου 5 (PDE5), οι οποίοι βελτιώνουν τη ροή του αίματος στο πέος, διευκολύνοντας την επίτευξη και διατήρηση της στύσης.

Η βαρδεναφίλη ανακαλύφθηκε από ερευνητές της φαρμακευτικής εταιρείας Bayer AG στη Γερμανία στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Εγκρίθηκε για πρώτη φορά από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) το 2003 και στη συνέχεια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA).

Στο παρόν άρθρο, θα αναλύσουμε επιστημονικές μελέτες και ιατρικά δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα, την ασφάλεια και τις ενδείξεις χρήσης της βαρδεναφίλης στη θεραπεία της ΣΔ. Θα εξετάσουμε τα ευρήματα από έγκριτα ιατρικά περιοδικά και επιστημονικές δημοσιεύσεις, εστιάζοντας στη δραστική ουσία και όχι σε συγκεκριμένα εμπορικά σκευάσματα.

Θεραπευτική κατηγορία

Η βαρδεναφίλη ανήκει στην κατηγορία των αναστολέων της φωσφοδιεστεράσης τύπου 5 (PDE5). Άλλες δραστικές ουσίες στην ίδια κατηγορία περιλαμβάνουν τη σιλδεναφίλη (Viagra) και τη ταδαλαφίλη (Cialis).

Χημική δομή και ιδιότητες

Η βαρδεναφίλη είναι μια συνθετική οργανική ένωση με χημικό τύπο C23H32N6O4S. Έχει μοριακό βάρος 488,6 g/mol και εμφανίζεται ως λευκή έως υπόλευκη κρυσταλλική σκόνη. Είναι ελαφρώς διαλυτή στο νερό και πολύ διαλυτή σε οργανικούς διαλύτες.

Μηχανισμός δράσης

Η βαρδεναφίλη αναστέλλει εκλεκτικά την PDE5, ένζυμο που αποδομεί την κυκλική μονοφωσφορική γουανοσίνη (cGMP) στο σηραγγώδες σώμα του πέους. Η cGMP είναι υπεύθυνη για τη χάλαση των λείων μυϊκών ινών και την αύξηση της ροής αίματος, οδηγώντας σε στύση. Αναστέλλοντας την PDE5, η βαρδεναφίλη επιτρέπει την παρατεταμένη δράση της cGMP, διευκολύνοντας την επίτευξη και διατήρηση της στύσης υπό σεξουαλική διέγερση (Montorsi et al., 2005).

Ενδείξεις χρήσης

Η βαρδεναφίλη ενδείκνυται για τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας σε ενήλικες άνδρες. Σε κλινικές μελέτες, η βαρδεναφίλη έχει αποδειχθεί αποτελεσματική σε ευρύ φάσμα ανδρών με ΣΔ, ανεξαρτήτως ηλικίας, με καλή ανεκτικότητα (Eardley et al., 2005). Επίσης, μπορεί να βοηθήσει στη βελτιστοποίηση της θεραπείας της ΣΔ, επιτρέποντας στους ασθενείς να επιτύχουν ικανοποιητική σεξουαλική δραστηριότητα (Hellstrom et al., 2005).

Σημαντικό είναι οι ασθενείς να συμβουλεύονται τον ιατρό τους πριν τη χρήση της βαρδεναφίλης, ώστε να αξιολογείται το ατομικό ιατρικό ιστορικό και να καθορίζεται η κατάλληλη δοσολογία.

 

Προειδοποιήσεις

Πριν τη λήψη της βαρδεναφίλης (φάρμακο Levitra, Vivanza, Staxyn κ.α.), είναι απαραίτητο να ενημερώσετε τον ιατρό σας για τυχόν προϋπάρχοντα ιατρικά προβλήματα, ιδιαίτερα εάν έχετε ιστορικό καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου, υπότασης ή υπέρτασης. Επίσης, θα πρέπει να αναφέρετε εάν έχετε αναιμία δρεπανοκυτταρικής μορφής, πολλαπλό μυέλωμα, λευχαιμία ή ανατομικές δυσμορφίες του πέους (Montorsi et al.).

Προφυλάξεις πριν τη λήψη του φαρμάκου βαρδεναφίλη

Ενημερώστε τον ιατρό σας εάν έχετε αλλεργίες σε οποιοδήποτε συστατικό του φαρμάκου ή σε άλλους αναστολείς PDE5. Η βαρδεναφίλη μπορεί να αλληλεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων νιτρωδών, α-αποκλειστών, αντιμυκητιασικών και αντιρετροϊκών. Είναι σημαντικό να ενημερώσετε τον ιατρό σας για όλα τα φάρμακα που λαμβάνετε.

Αντενδείξεις

Η βαρδεναφίλη αντενδείκνυται σε ασθενείς που λαμβάνουν νιτρώδη, καθώς ο συνδυασμός μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνη πτώση της αρτηριακής πίεσης. Επίσης, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από άτομα με σοβαρή ηπατική ή νεφρική δυσλειτουργία, καθώς και από όσους έχουν ιστορικό μη αρτηριτιδικής πρόσθιας ισχαιμικής οπτικής νευροπάθειας (ΝΑΙΟΝ).

Τι πρέπει να αποφύγετε

Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ πριν ή κατά τη διάρκεια της θεραπείας με βαρδεναφίλη, καθώς μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ζάλης και υπότασης. Μην οδηγείτε ή χειρίζεστε μηχανήματα μέχρι να γνωρίζετε πώς σας επηρεάζει το φάρμακο. Αποφύγετε την κατανάλωση χυμού γκρέιπφρουτ, καθώς μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα βαρδεναφίλης στο αίμα.

Δοσολογία και χορήγηση του φαρμάκου βαρδεναφίλη

Η δοσολογία της βαρδεναφίλης (φάρμακο Levitra, Staxyn κ.α.) εξατομικεύεται με βάση την αποτελεσματικότητα και την ανεκτικότητα του ασθενούς. Η συνιστώμενη δόση έναρξης είναι 10 mg, λαμβανόμενη περίπου 25 έως 60 λεπτά πριν τη σεξουαλική δραστηριότητα. Η δόση μπορεί να αυξηθεί σε 20 mg ή να μειωθεί σε 5 mg ανάλογα με την ανταπόκριση του ασθενούς (Hellstrom et al.). Η μέγιστη συνιστώμενη συχνότητα είναι μία δόση ημερησίως.

Οδοί και τρόποι χορήγησης

Η βαρδεναφίλη διατίθεται σε μορφή επικαλυμμένων με λεπτό υμένιο δισκίων για από του στόματος χρήση. Τα δισκία πρέπει να καταπίνονται ολόκληρα με νερό, με ή χωρίς τροφή. Ωστόσο, η απορρόφηση της βαρδεναφίλης μπορεί να καθυστερήσει εάν λαμβάνεται με γεύμα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Η βαρδεναφίλη δρα μόνο παρουσία σεξουαλικής διέγερσης και δεν πρέπει να θεωρείται ως αφροδισιακό.

 

Τι να κάνω αν παραλείψω μια δόση του φαρμάκου βαρδεναφίλη;

Η βαρδεναφίλη (φάρμακο Levitra, Vivanza, Staxyn κ.α.) λαμβάνεται συνήθως κατ’ επίκληση, πριν από την προγραμματισμένη σεξουαλική δραστηριότητα. Εάν παραλείψετε μια δόση, απλώς παραλείψτε την και συνεχίστε με το συνηθισμένο σας πρόγραμμα δοσολογίας. Μην πάρετε διπλή δόση για να αναπληρώσετε την παραλειφθείσα.

Υπερδοσολογία

Σε περίπτωση υπερδοσολογίας βαρδεναφίλης, επικοινωνήστε αμέσως με τον ιατρό σας ή αναζητήστε επείγουσα ιατρική φροντίδα. Τα συμπτώματα υπερδοσολογίας μπορεί να περιλαμβάνουν ζάλη, έμετο, πριαπισμό (παρατεταμένη και επώδυνη στύση) και υπόταση. Η υποστηρικτική φροντίδα θα παρασχεθεί ανάλογα με τα συμπτώματα.

Παρενέργειες της βαρδεναφίλης (φάρμακο Levitra, Vivanza, Staxyn κ.α.)

Οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες της βαρδεναφίλης περιλαμβάνουν:

 • Κεφαλαλγία
 • Έξαψη
 • Ρινική συμφόρηση
 • Δυσπεψία
 • Ζάλη
 • Ναυτία

Οι περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ήπιες έως μέτριες και παροδικές. Σε κλινικές μελέτες, η βαρδεναφίλη (φάρμακο Levitra, Staxyn κ.α.) έχει αποδειχθεί καλά ανεκτή από ένα ευρύ φάσμα ανδρών με ΣΔ (Eardley et al.). Ωστόσο, εάν εμφανίσετε σοβαρές ή επίμονες ανεπιθύμητες ενέργειες, διακόψτε τη χρήση και ενημερώστε τον ιατρό σας.

Αλληλεπιδράσεις

Αλληλεπιδράσεις φαρμάκου-φαρμάκου

Η βαρδεναφίλη μπορεί να αλληλεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα, αλλάζοντας τον τρόπο δράσης τους ή αυξάνοντας τον κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών. Σημαντικές αλληλεπιδράσεις φαρμάκων περιλαμβάνουν:

 • Νιτρώδη: Μπορεί να προκαλέσουν απότομη πτώση της αρτηριακής πίεσης.
 • Α-αποκλειστές: Αυξημένος κίνδυνος συμπτωματικής υπότασης.
 • Αναστολείς CYP3A4 (π.χ. κετοκοναζόλη, ριτοναβίρη): Μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα βαρδεναφίλης στο αίμα.
 • Άλλοι αναστολείς PDE5: Δεν συνιστάται ο συνδυασμός.

Πάντα να ενημερώνετε τον ιατρό σας για όλα τα φάρμακα που παίρνετε για να αποφύγετε δυνητικά επικίνδυνες αλληλεπιδράσεις.

Αλληλεπιδράσεις φαρμάκου-τροφής

Η απορρόφηση της βαρδεναφίλης μπορεί να καθυστερήσει όταν λαμβάνεται με γεύμα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Για μέγιστη αποτελεσματικότητα, συνιστάται η λήψη της βαρδεναφίλης με άδειο στομάχι ή με ένα ελαφρύ γεύμα. Ο χυμός γκρέιπφρουτ μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα βαρδεναφίλης στο αίμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών.

 

Πρόσθετες σημαντικές πληροφορίες

Ειδικές προειδοποιήσεις για ηλικιωμένους και παιδιά

Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα της βαρδεναφίλης (φάρμακο Levitra, Vivanza, Staxyn κ.α.) δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς σε ασθενείς ηλικίας άνω των 75 ετών. Ως εκ τούτου, συνιστάται προσοχή κατά τη συνταγογράφηση σε αυτόν τον πληθυσμό. Οι ηλικιωμένοι ασθενείς μπορεί να είναι πιο ευαίσθητοι στις επιδράσεις της βαρδεναφίλης λόγω ηλικιακών αλλαγών στη λειτουργία των νεφρών και του ήπατος. Η βαρδεναφίλη δεν ενδείκνυται για χρήση σε παιδιά και εφήβους κάτω των 18 ετών.

Ανάπτυξη ανθεκτικότητας

Δεν υπάρχουν επί του παρόντος ενδείξεις ανάπτυξης ανθεκτικότητας στη βαρδεναφίλη (φάρμακο Levitra, Vivanza κ.α.) με μακροχρόνια χρήση. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα μπορεί να μειωθεί με την πάροδο του χρόνου λόγω της εξέλιξης της υποκείμενης αγγειακής ή νευρολογικής νόσου. Τακτική παρακολούθηση και προσαρμογή της δοσολογίας μπορεί να είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της βέλτιστης ανταπόκρισης.

Κλινικές μελέτες του φαρμάκου βαρδεναφίλη

Πολλαπλές τυχαιοποιημένες, ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο κλινικές δοκιμές έχουν καταδείξει την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της βαρδεναφίλης στη θεραπεία της ΣΔ. Σε μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο European Urology, οι Montorsi et al. διαπίστωσαν ότι η βαρδεναφίλη βελτίωσε σημαντικά τη λειτουργία στύσης σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο, με καλή ανεκτικότητα. Η βαρδεναφίλη έχει επίσης μελετηθεί σε ειδικούς πληθυσμούς, όπως διαβητικούς και μετά από προστατεκτομή, επιδεικνύοντας αποτελεσματικότητα.

Συγκριτική αποτελεσματικότητα

Αν και δεν έχουν πραγματοποιηθεί άμεσες συγκριτικές μελέτες, η βαρδεναφίλη θεωρείται εξίσου αποτελεσματική με άλλους αναστολείς PDE5, όπως η σιλδεναφίλη και η ταδαλαφίλη, στη θεραπεία της ΣΔ. Η επιλογή μεταξύ αυτών των παραγόντων εξαρτάται συχνά από τις προτιμήσεις των ασθενών όσον αφορά τη διάρκεια δράσης, τις ανεπιθύμητες ενέργειες και το κόστος.

Φαρμακολογικά χαρακτηριστικά

Η βαρδεναφίλη είναι ένας ισχυρός και εκλεκτικός αναστολέας της PDE5, με τιμή IC50 0,7 nM για την PDE5, σε σύγκριση με 6,6 nM για την PDE6 και >300 nM για άλλες ισομορφές PDE (Hellstrom et al., Journal of Andrology). Αυτή η εκλεκτικότητα ελαχιστοποιεί τις ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με την αναστολή άλλων ισομορφών PDE. Η βαρδεναφίλη απορροφάται ταχέως μετά την από του στόματος χορήγηση, με μέγιστες συγκεντρώσεις πλάσματος εντός 30-120 λεπτών. Ο μέσος χρόνος ημιζωής είναι περίπου 4-5 ώρες, επιτρέποντας διάρκεια δράσης έως και 12 ώρες.

 

Συνοπτικά

Η βαρδεναφίλη (φάρμακο Levitra, Vivanza, Staxyn κ.α.) είναι ένας αναστολέας της φωσφοδιεστεράσης τύπου 5 (PDE5) που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας στους άνδρες. Δρα αυξάνοντας τη ροή του αίματος στο πέος, διευκολύνοντας την επίτευξη και διατήρηση της στύσης. Η βαρδεναφίλη λαμβάνεται από το στόμα, συνήθως 25-60 λεπτά πριν τη σεξουαλική δραστηριότητα, με συνιστώμενη δόση έναρξης τα 10 mg. Οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν κεφαλαλγία, έξαψη, ρινική συμφόρηση και δυσπεψία. Αντενδείκνυται σε ασθενείς που λαμβάνουν νιτρώδη και μπορεί να αλληλεπιδράσει με άλλα φάρμακα. Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά της έχουν τεκμηριωθεί σε κλινικές μελέτες, αλλά απαιτείται ιατρική αξιολόγηση πριν τη συνταγογράφηση. Η αυτοχορήγηση της βαρδεναφίλης πρέπει να αποφεύγεται. Οι ασθενείς πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό και τον φαρμακοποιό τους και να ακολουθούν προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης.

gnosiatriki.gr

 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η λήψη φαρμάκων χωρίς ιατρική επίβλεψη μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για την υγεία σας. Ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες που αναγράφονται στις συσκευασίες των φαρμακευτικών σκευασμάτων, καθώς ενδέχεται να υπάρχουν αλλαγές στις προδιαγραφές των προϊόντων που προμηθεύεστε. Τα εμπορικά ονόματα που χρησιμοποιούνται σε αυτό το κείμενο είναι απλώς παραδείγματα δημοφιλών φαρμάκων με τις ουσίες που περιγράφονται, αλλά η ακριβής σύσταση μπορεί να διαφέρει από προϊόν σε προϊόν. Εδώ, η έμφαση δίνεται στις δραστικές ουσίες και όχι στα εμπορικά ονόματα. Τα ονόματα των φαρμάκων παρατίθενται μόνο για την ευκολία των αναγνωστών, αλλά πρέπει να διαβάζετε τις οδηγίες του κάθε σκευάσματος που θα χρησιμοποιήσετε καθώς μπορεί να διαφέρει. Η συνεχής επικοινωνία με τον γιατρό και τον φαρμακοποιό σας είναι απαραίτητη. Μην καταφεύγετε ποτέ στην αυτοχορήγηση φαρμάκων, γιατί εκθέτετε την υγεία σας σε σημαντικούς κινδύνους.

 

Συχνές Ερωτήσεις

Τι είναι η βαρδεναφίλη (φάρμακο Levitra, Vivanza, Staxyn κ.α.);

Η βαρδεναφίλη είναι μια δραστική ουσία που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας στους άνδρες. Ανήκει στην κατηγορία των αναστολέων της φωσφοδιεστεράσης τύπου 5 (PDE5). Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για περισσότερες πληροφορίες.

Ποιες είναι οι παρενέργειες του Levitra;

Οι συχνότερες παρενέργειες του Levitra περιλαμβάνουν κεφαλαλγία, έξαψη, ρινική συμφόρηση, δυσπεψία και ζάλη. Οι περισσότερες είναι ήπιες και παροδικές. Εάν εμφανίσετε σοβαρές ή επίμονες παρενέργειες, ενημερώστε αμέσως τον γιατρό σας.

Πώς λαμβάνεται το Levitra;

Το Levitra λαμβάνεται από το στόμα, με ή χωρίς τροφή, περίπου 25 έως 60 λεπτά πριν τη σεξουαλική δραστηριότητα. Η συνιστώμενη δόση έναρξης είναι 10 mg. Ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού σας.

Πού μπορώ να βρω αυθεντικό Levitra;

Το αυθεντικό Levitra διατίθεται μόνο με ιατρική συνταγή. Μην αγοράζετε Levitra από μη εξουσιοδοτημένες πηγές, καθώς μπορεί να είναι πλαστό ή επικίνδυνο. Συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

Ποιες είναι οι κριτικές για το Levitra;

Οι περισσότεροι χρήστες αναφέρουν θετικές εμπειρίες με το Levitra, με βελτιωμένη στυτική λειτουργία και ελάχιστες παρενέργειες. Ωστόσο, η ανταπόκριση μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο. Συζητήστε με τον γιατρό σας για να καθορίσετε εάν το Levitra είναι κατάλληλο για εσάς.

Πώς λειτουργεί η βαρδεναφίλη (φάρμακο Levitra, Vivanza, Staxyn κ.α.);

Η βαρδεναφίλη αναστέλλει την PDE5, ένζυμο που διασπά την κυκλική μονοφωσφορική γουανοσίνη (cGMP) στο πέος. Αυτό επιτρέπει στην cGMP να χαλαρώσει τις λείες μυϊκές ίνες και να αυξήσει τη ροή του αίματος, διευκολύνοντας τη στύση.

Ποια είναι η σωστή δοσολογία του Levitra;

Η συνήθης δόση έναρξης του Levitra είναι 10 mg, λαμβανόμενη 25-60 λεπτά πριν τη σεξουαλική δραστηριότητα. Η δόση μπορεί να προσαρμοστεί έως 20 mg ή 5 mg ανάλογα με την ανταπόκριση και την ανοχή. Μην υπερβαίνετε τη συνιστώμενη δοσολογία.

Ποιες είναι οι οδηγίες χρήσης για το Levitra;

Το Levitra πρέπει να λαμβάνεται σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού. Συνήθως λαμβάνεται 25-60 λεπτά πριν τη σεξουαλική δραστηριότητα, με ή χωρίς τροφή. Μην το παίρνετε περισσότερο από μία φορά την ημέρα. Αναζητήστε ιατρική συμβουλή εάν έχετε απορίες.

Μπορώ να αγοράσω Levitra χωρίς συνταγή;

Όχι, το Levitra είναι διαθέσιμο μόνο με ιατρική συνταγή. Είναι σημαντικό να αξιολογηθείτε από γιατρό πριν ξεκινήσετε τη θεραπεία με Levitra για να διασφαλιστεί ότι είναι ασφαλές και κατάλληλο για εσάς.

Μπορώ να πάρω τη βαρδεναφίλη (φάρμακο Levitra, Vivanza, Staxyn κ.α.) με άλλα φάρμακα;

Ορισμένα φάρμακα μπορεί να αλληλεπιδράσουν με τη βαρδεναφίλη, όπως νιτρώδη, α-αποκλειστές και αντιμυκητιασικά. Ενημερώστε τον γιατρό σας για όλα τα φάρμακα που παίρνετε πριν ξεκινήσετε το Levitra για να αποφύγετε δυνητικά επικίνδυνες αλληλεπιδράσεις.

 

Βιβλιογραφία

 1. Montorsi, F., Salonia, A., Briganti, A., Barbieri, L., Zanni, G., Suardi, N., … & Stief, C. (2005). Vardenafil for the treatment of erectile dysfunction: a critical review of the literature based on personal clinical experience. European urology, 47(5), 612-621. sciencedirect
 2. Eardley, I., & Vardenafil Study Group. (2005). Vardenafil: a new oral treatment for erectile dysfunction. BJU international, 96(4), 466-473. bjui-journals.onlinelibrary
 3. Hellstrom, W. J., Elhilali, M., Homering, M., & Taylor, T. (2005). Vardenafil in patients with erectile dysfunction: achieving treatment optimization. Journal of andrology, 26(5), 604-609. onlinelibrary.wiley

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.