Μετρονιδαζόλη (Flagyl): Οδηγίες Χρήσης – Ενδείξεις – Παρενέργειες

Πίνακας Περιεχομένων

Αντιβίωση Flagyl: Φάρμακο κατά των αναερόβιων λοιμώξεων

 

Τι είναι η μετρονιδαζόλη (metronidazole);

Η μετρονιδαζόλη (metronidazole) είναι ένα αντιβιοτικό και αντιπρωτοζωικό φάρμακο. Μερικές γνωστές εμπορικές ονομασίες που περιέχουν τη δραστική αυτή ουσία είναι το φάρμακο Flagyl, καθώς και το Metizol, Protostat, κ.α. Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία λοιμώξεων από παράσιτα, όπως η γιαρδίαση και η αμοιβάδωση, καθώς και για λοιμώξεις από αναερόβια βακτήρια.

Η μετρονιδαζόλη ανακαλύφθηκε το 1959 από τους G. Rosselet, R. Gerschenfeld και τους συνεργάτες τους στα εργαστήρια Poulenc στη Γαλλία. Διατέθηκε στην αγορά το 1960 από την εταιρεία Unimed της Αμερικής.

Στη συνέχεια θα αναλύσουμε διάφορες πηγές όπως το άρθρο “Therapeutic uses of metronidazole and its side effects: an update” από τους Ceruelos και Romero-Quezada, καθώς και άλλες επιστημονικές μελέτες σχετικά με τις θεραπευτικές χρήσεις, μηχανισμό δράσης και παρενέργειες της μετρονιδαζόλης.

 

Θεραπευτική κατηγορία

Η μετρονιδαζόλη ανήκει στην κατηγορία των νιτροϊμιδαζολικών αντιβιοτικών. Είναι ένα συνθετικό αντιμικροβιακό φάρμακο με ευρύ φάσμα δράσης έναντι προτόζωων παρασίτων και αναερόβιων βακτηρίων. Θεωρείται θεραπεία εκλογής για ορισμένες πρωτοζωϊκές λοιμώξεις.

 

Χημική δομή και ιδιότητες

Η μετρονιδαζόλη είναι μια συνθετική νιτρο-ένωση με χημικό τύπο C6H9N3O3. Διαθέτει έναν ιμιδαζολικό δακτύλιο συνδεδεμένο με μια νιτρο-ομάδα, γεγονός που της προσδίδει τη χαρακτηριστική της δράση. Είναι μια κρυσταλλική, υδατοδιαλυτή ένωση με χαμηλό μοριακό βάρος.

 

Μηχανισμός δράσης

Η μετρονιδαζόλη εμφανίζει βακτηριοκτόνο και παρασιτοκτόνο δράση λόγω των βιοχημικών της αλληλεπιδράσεων εντός των μικροοργανισμών-στόχων. Αρχικά ανάγεται από τα αναερόβια ένζυμα των παρασίτων/βακτηρίων σε τοξικά παράγωγα ριζών. Οι ελεύθερες ρίζες που προκύπτουν προκαλούν βλάβη στο DNA και πρωτεΐνες, οδηγώντας σε θάνατο του μικροοργανισμού. Επιπλέον, η μετρονιδαζόλη διασπάται σε ιόντα ακεταμιδίνης που αναστέλλουν τη σύνθεση νουκλεϊκών οξέων, συμβάλλοντας περαιτέρω στην αντιμικροβιακή της δράση.

 

Ενδείξεις της μετρονιδαζόλης (φάρμακο Flagyl, Metizol, Protostat, κ.α.)

Η μετρονιδαζόλη είναι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο φάρμακο για τη θεραπεία διαφόρων λοιμώξεων από παράσιτα και αναερόβια βακτήρια. Ειδικότερα, ενδείκνυται για:

 • Λοιμώξεις από το παράσιτο Giardia lamblia που προκαλεί τη γιαρδίαση, μια απειλητική για τη ζωή διάρροια.
 • Αμοιβαδική δυσεντερία και ηπατική απόστεμα από το παράσιτο Entamoeba histolytica.
 • Τριχομοναδική κολπίτιδα σε γυναίκες και ουρηθρίτιδα/προστατίτιδα σε άνδρες από το πρωτόζωο Trichomonas vaginalis.
 • Καλοήθεις και δυνητικά κακοήθεις λοιμώξεις από αναερόβια βακτήρια όπως Bacteroides fragilis, Fusobacterium, Clostridium και άλλα, συμπεριλαμβανομένων:
  • Ενδοκρανιακές και ενδοκοιλιακές λοιμώξεις
  • Λοιμώξεις του δέρματος και των μαλακών μορίων
  • Οστεομυελίτιδα
  • Πνευμονία από αναερόβια
  • Βακτηριαιμία
  • Ενδομητρίτιδα

Όπως αναφέρουν οι Ceruelos και Romero-Quezada (“Therapeutic uses of metronidazole and its side effects: an update”), η μετρονιδαζόλη (φάρμακο Flagyl, κ.α.) έχει επίσης χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα στη θεραπεία του ελκώδους κολίτη και της νόσου του Crohn.

Οι Sarna et al. (Canadian Journal of Neurological Sciences) περιγράφουν ότι η μετρονιδαζόλη μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία της γαστρεντερικής και γυναικολογικής νόσου της Crohn, καθώς και σε περιπτώσεις τοξιδρωτικής ακτινοειδίτιδας που συνδέεται με την ακτινοθεραπεία.

Επιπλέον, σύμφωνα με μελέτες (Samuelson, Antimicrobial Agents and Chemotherapy), έχει δράση έναντι του πρωτόζωου Blastocystis hominis που προκαλεί παρατεταμένη διάρροια.

Γενικά, η μετρονιδαζόλη (φάρμακο Flagyl, Metizol, Protostat, κ.α.) θεωρείται ένα αποτελεσματικό φάρμακο για ευρύ φάσμα λοιμώξεων από παράσιτα και αναερόβια βακτήρια.

 

Προειδοποιήσεις

Προφυλάξεις πριν τη λήψη

Πριν από τη λήψη της μετρονιδαζόλης (φάρμακο Flagyl, Metizol, Protostat, κ.α.), είναι σημαντικό να ενημερώσετε τον ιατρό σας εάν:

 • Έχετε ιστορικό νευρολογικών διαταραχών ή επιληψίας
 • Έχετε προβλήματα με το κεντρικό νευρικό σύστημα
 • Έχετε δυσανεξία στη μετρονιδαζόλη ή άλλες νιτροϊμιδαζόλες
 • Έχετε ηπατικά ή νεφρικά προβλήματα
 • Πάσχετε από συγγενή δρεπανοκυτταρική αναιμία
 • Είστε έγκυος, σχεδιάζετε εγκυμοσύνη ή θηλάζετε

 

Αντενδείξεις της μετρονιδαζόλης

Η μετρονιδαζόλη (φάρμακο Flagyl, κ.α.) αντενδείκνυται σε περιπτώσεις:

 • Υπερευαισθησίας στη δραστική ουσία ή άλλες νιτροϊμιδαζόλες
 • Σοβαρής ηπατικής ανεπάρκειας ή οξείας ηπατίτιδας
 • Συγχορήγησης με αλκοόλ ή άλλα παράγωγα αλδεΰδης (αυξημένος κίνδυνος δισουλφιράμη-παρόμοιας αντίδρασης)

Όπως αναφέρουν οι Rosenblatt και Edson (Mayo Clinic Proceedings), η μετρονιδαζόλη θα πρέπει να αποφεύγεται στην εγκυμοσύνη λόγω πιθανών τερατογόνων επιδράσεων.

 

Ειδικές προειδοποιήσεις για ηλικιωμένους, παιδιά και εγκύους

Ηλικιωμένοι: Η μετρονιδαζόλη (φάρμακο Flagyl, Metizol, Protostat, κ.α.) θα πρέπει να χορηγείται με προσοχή καθώς οι ηλικιωμένοι ασθενείς διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για ανεπιθύμητες ενέργειες λόγω πιθανής ηπατικής, νεφρικής ή άλλης υποκείμενης νόσου.

Παιδιά: Δεν συνιστάται η χρήση σε παιδιά ηλικίας κάτω των 1 έτους λόγω αυξημένου κινδύνου για σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες. Για παιδιά 1-3 ετών, η δοσολογία πρέπει να είναι μικρότερη.

Έγκυες: Όπως αναφέρθηκε, η μετρονιδαζόλη αντενδείκνυται κατά την εγκυμοσύνη λόγω πιθανών τερατογόνων επιδράσεων σύμφωνα με μελέτες (Rosenblatt & Edson).

Γενικά, συνιστάται προσοχή καθώς η μετρονιδαζόλη (φάρμακο Flagyl, κ.α.) μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες σε συγκεκριμένους πληθυσμούς.

 

Δοσολογία και χορήγηση του φαρμάκου

Η δοσολογία της μετρονιδαζόλης (φάρμακο Flagyl, Metizol, Protostat, κ.α.) εξαρτάται από τον τύπο και τη σοβαρότητα της λοίμωξης, καθώς και από παράγοντες όπως η ηλικία και η νεφρική λειτουργία του ασθενούς. Οι συνήθεις δόσεις είναι:

Ενήλικες:

 • Λοιμώξεις από παράσιτα: 500-750 mg τρεις φορές ημερησίως για 5-10 ημέρες
 • Αναερόβιες λοιμώξεις: 500 mg τρεις φορές ημερησίως για 7 ημέρες
 • Τριχομοναδική κολπίτιδα: 2 g εφάπαξ ή 500 mg δύο φορές ημερησίως για 7 ημέρες

Παιδιά:

 • Λοιμώξεις από παράσιτα (>3 ετών): 7,5 mg/kg τρεις φορές ημερησίως για 5-10 ημέρες
 • Αναερόβιες λοιμώξεις (>8 μηνών): 7,5 mg/kg τρεις φορές ημερησίως για 7 ημέρες

Οι δόσεις πρέπει να προσαρμόζονται σε ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια. Σύμφωνα με τους Ceruelos και Romero-Quezada (“Therapeutic uses…”), η μετρονιδαζόλη (φάρμακο Flagyl, κ.α.) χορηγείται επίσης σε μακροχρόνιες δόσεις για την αντιμετώπιση της νόσου Crohn.

 

Οδοί και τρόποι χορήγησης

Η μετρονιδαζόλη (φάρμακο Flagyl, Metizol, Protostat, κ.α.) διατίθεται σε διάφορες φαρμακευτικές μορφές:

 • Υγρά ή δισκία από του στόματος
 • Ενέσιμα διαλύματα για ενδοφλέβια ή ενδομυϊκή χορήγηση
 • Ερίνια, κρέμες και γέλες για ουρογεννητικές λοιμώξεις

Για τις περισσότερες λοιμώξεις, η από του στόματος οδός είναι προτιμητέα εφόσον είναι εφικτή. Η ενδοφλέβια ή ενδομυϊκή χορήγηση συνιστάται σε σοβαρές λοιμώξεις όπου απαιτείται υψηλότερη συστηματική έκθεση.

Οι ασθενείς θα πρέπει να λαμβάνουν τη μετρονιδαζόλη κατά τη διάρκεια των γευμάτων για καλύτερη απορρόφηση. Η θεραπεία πρέπει να ολοκληρώνεται ακόμη και εάν υποχωρήσουν τα συμπτώματα για να αποφευχθεί η υποτροπή.

 

Παρενέργειες της μετρονιδαζόλης (φάρμακο Flagyl, Protostat, κ.α.)

Οι πιο κοινές παρενέργειες της μετρονιδαζόλης (φάρμακο Flagyl, κ.α.) περιλαμβάνουν:

 • Γαστρεντερικές διαταραχές (ναυτία, έμετος, δυσκοιλιότητα, μεταλλική γεύση, απώλεια όρεξης)
 • Κεφαλαλγία, ζάλη, αϋπνία
 • Ξηροστομία
 • Κνίδωση, δερματικός ερεθισμός

Σπανιότερα, μπορεί να προκληθούν σοβαρότερες ανεπιθύμητες ενέργειες όπως:

 • Νευροτοξικότητα (παραισθησίες, επιληπτικές κρίσεις, ατονία, διαταραχές ομιλίας)
 • Αιματολογικές ανωμαλίες (ουδετεροπενία, θρομβοπενία)
 • Σοβαρή δυσανεξία με ανάπτυξη ακοκκιοκυτταρικής αγγειίτιδας

Όπως αναφέρουν οι Ceruelos και Romero-Quezada (“Therapeutic uses…”), η μεγαλύτερη ανοχή στη μετρονιδαζόλη (φάρμακο Flagyl, κ.α.) επιτυγχάνεται με τη λήψη της με τροφή.

 

Αλληλεπιδράσεις

Αλληλεπιδράσεις φαρμάκου-φαρμάκου

 • Αλκοόλ: Μπορεί να προκαλέσει αντίδραση τύπου δισουλφιράμης (κοκκινίλα, ναυτία, αρρυθμίες)
 • Φαινοβαρβιτάλη: Μειωμένα επίπεδα φαινοβαρβιτάλης στο πλάσμα
 • Λιθίο: Αυξημένα επίπεδα λιθίου και κίνδυνος τοξικότητας
 • Κυκλοσπορίνη: Αυξημένη συγκέντρωση κυκλοσπορίνης στο αίμα

 

Αλληλεπιδράσεις φαρμάκου-τροφής

Όπως αναφέρουν οι Sarna et al. (Canadian Journal…), η συγχορήγηση με αλκοόλ ή παράγωγα αλδεΰδης (π.χ. οινοπνευματώδη ποτά) αντενδείκνυται καθώς μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις δισουλφιράμης.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να μειώσουν την απορρόφηση της μετρονιδαζόλης (φάρμακο Flagyl, κ.α.) και θα πρέπει να αποφεύγονται γύρω από τη χορήγηση της δόσης.

Ορισμένες μελέτες (Atia, Molecules) διερεύνησαν την πιθανή ενίσχυση της αντιμικροβιακής δράσης της μετρονιδαζόλης με συμπλήρωμα φυτικών εκχυλισμάτων.

Γενικά, συνιστάται η αποφυγή αλκοόλ και η λήψη της μετρονιδαζόλης (φάρμακο Flagyl, Metizol, Protostat, κ.α.) μακριά από γαλακτοκομικά για μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας και ελαχιστοποίηση του κινδύνου ανεπιθύμητων ενεργειών.

 

Πρόσθετες σημαντικές πληροφορίες

Ανάπτυξη ανθεκτικότητας

Παρά την αποτελεσματικότητα της μετρονιδαζόλης (φάρμακο Flagyl, Metizol, Protostat, κ.α.), έχουν αναφερθεί περιπτώσεις ανάπτυξης ανθεκτικότητας σε ορισμένους μικροοργανισμούς. Η συχνή και ανεπαρκής χρήση αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ανθεκτικών στελεχών.

Όπως αναφέρουν οι Samuelson et al. (Antimicrobial Agents and Chemotherapy), η απόκτηση ανθεκτικότητας στη μετρονιδαζόλη (φάρμακο Flagyl, κ.α.) από το παράσιτο Giardia έχει καταγραφεί σε πολλές χώρες.

 

Προκλινικές και Κλινικές μελέτες

Εκτεταμένες προκλινικές μελέτες in vitro και σε πειραματόζωα έχουν διερευνήσει τη φαρμακολογία, φαρμακοκινητική και τοξικολογία της μετρονιδαζόλης. Ακολούθησαν πολυάριθμες κλινικές δοκιμές διαφόρων φαρμακευτικών σκευασμάτων για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και ασφάλειας σε συγκεκριμένες ενδείξεις.

Σημαντικές κλινικές μελέτες όπως της D’Haens et al. (Gastroenterology) έχουν διερευνήσει τη χρήση της μετρονιδαζόλης σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα για τη θεραπεία της νόσου Crohn.

 

Μετεγκριτικές μελέτες και φαρμακοεπαγρύπνηση

Μετά την έγκριση και κυκλοφορία στην αγορά, διεξάγονται μετεγκριτικές παρατηρήσεις και μελέτες για τη συνεχή παρακολούθηση της ασφάλειας και τον εντοπισμό σπάνιων ανεπιθύμητων ενεργειών της μετρονιδαζόλης (φάρμακο Flagyl, κ.α.).

Οι ρυθμιστικές αρχές εφαρμόζουν προγράμματα φαρμακοεπαγρύπνησης για την αναφορά και ανάλυση περιστατικών ανεπιθύμητων ενεργειών από επαγγελματίες υγείας και ασθενείς.

 

Φαρμακοκινητικά χαρακτηριστικά

Μετά από από του στόματος χορήγηση, η μετρονιδαζόλη απορροφάται καλά από το γαστρεντερικό σωλήνα με βιοδιαθεσιμότητα περίπου 80%. Διανέμεται ευρέως στους ιστούς και διαπερνά τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό.

Η μετρονιδαζόλη (φάρμακο Flagyl, κ.α.) υφίσταται ηπατικό μεταβολισμό και οι μεταβολίτες της απεκκρίνονται τόσο στα ούρα όσο και στη χολή. Ο τελικός χρόνος ημίσειας ζωής κυμαίνεται από 6-14 ώρες.

Η αποτελεσματικότητα και ασφάλεια της μετρονιδαζόλης σχετίζεται στενά με τα φαρμακοκινητικά χαρακτηριστικά της και τα επιτευχθέντα επίπεδα στο πλάσμα και τους ιστούς-στόχους. Οι φαρμακοκινητικές παράμετροι μπορεί να διαφέρουν μεταξύ πληθυσμών.

 

Συγκριτική αποτελεσματικότητα

Η μετρονιδαζόλη (φάρμακο Flagyl, Metizol, Protostat, κ.α.) θεωρείται θεραπεία εκλογής για πολλές λοιμώξεις από παράσιτα και αναερόβια βακτήρια. Ωστόσο, έχει συγκριθεί με εναλλακτικές θεραπευτικές επιλογές σε διάφορες μελέτες.

Για παράδειγμα, στην αντιμετώπιση της τριχομονάδωσης, η μετρονιδαζόλη (φάρμακο Flagyl, κ.α.) έχει βρεθεί ισοδύναμη σε αποτελεσματικότητα με άλλους παράγοντες όπως η τινιδαζόλη, σύμφωνα με συστηματικές ανασκοπήσεις.

Στην περίπτωση της γιαρδίασης, η μετρονιδαζόλη εξακολουθεί να αποτελεί θεραπεία πρώτης γραμμής, αν και έχουν μελετηθεί εναλλακτικές όπως η νιτροαζοξανίδη και η αλμπενταζόλη.

 

Συστηματικές ανασκοπήσεις και μετα-αναλύσεις

Έχουν διεξαχθεί αρκετές συστηματικές ανασκοπήσεις και μετα-αναλύσεις για τη σύγκριση της αποτελεσματικότητας και ασφάλειας της μετρονιδαζόλης με άλλες θεραπείες σε διάφορες καταστάσεις.

Οι D’Haens et al. (Gastroenterology) ανέλυσαν τα δεδομένα κλινικών δοκιμών που αξιολόγησαν τη χρήση της μετρονιδαζόλης σε συνδυασμό με αζαθειοπρίνη για την πρόληψη υποτροπής της νόσου Crohn μετά από χειρουργείο.

 

Τρέχουσες ερευνητικές κατευθύνσεις και μελλοντικές προοπτικές

Οι τρέχουσες ερευνητικές προσπάθειες επικεντρώνονται στην ανάπτυξη νέων παραγώγων της μετρονιδαζόλης (φάρμακο Flagyl, κ.α.) με ενισχυμένη αποτελεσματικότητα και βελτιωμένο προφίλ ασφάλειας έναντι διαφόρων παθογόνων.

Όπως αναφέρει ο Atia (Molecules), μελετώνται νέα υποκατεστημένα ανάλογα της μετρονιδαζόλης με ισχυρότερη αντιμικροβιακή και αντιπαρασιτική δράση.

Επιπλέον, διερευνάται ο ρόλος της ως βοηθητικής θεραπείας σε διάφορες παθολογικές καταστάσεις πέραν των λοιμώξεων, όπως ο καρκίνος και οι φλεγμονώδεις νόσοι.

Συνολικά, η μετρονιδαζόλη (φάρμακο Flagyl, Metizol, Protostat, κ.α.) παραμένει ένα πολύτιμο θεραπευτικό εργαλείο, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τη βελτιστοποίηση της αποτελεσματικότητας και ασφάλειάς της.

 

Συνοπτικά

Η μετρονιδαζόλη (φάρμακο Flagyl, Metizol, Protostat, κ.α.) είναι ένα αντιβιοτικό και αντιπρωτοζωικό φάρμακο ευρέως χρησιμοποιούμενο για τη θεραπεία λοιμώξεων από παράσιτα όπως η γιαρδίαση, η αμοιβάδωση και η τριχομοναδική κολπίτιδα, καθώς και λοιμώξεων από αναερόβια βακτήρια. Αν και αποτελεσματική, απαιτείται προσοχή λόγω πιθανών σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών, ιδιαίτερα σε ευπαθείς πληθυσμούς. Οι κυριότερες παρενέργειες περιλαμβάνουν γαστρεντερικές διαταραχές, νευροτοξικότητα και αιματολογικές ανωμαλίες. Σημαντικές αλληλεπιδράσεις μπορεί να προκύψουν με άλλα φάρμακα, τρόφιμα και αλκοόλ. Η ανάπτυξη ανθεκτικών στελεχών και η βελτιστοποίηση της θεραπευτικής αποτελεσματικότητας και ασφάλειας αποτελούν τρέχουσες ερευνητικές κατευθύνσεις. Συνολικά, η μετρονιδαζόλη παραμένει ένα σημαντικό εργαλείο στη φαρέτρα του κλινικού ιατρού, υπό την προϋπόθεση της ορθής χρήσης και παρακολούθησης.

gnosiatriki.gr

 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η λήψη φαρμάκων χωρίς ιατρική επίβλεψη μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για την υγεία σας. Ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες που αναγράφονται στις συσκευασίες των φαρμακευτικών σκευασμάτων, καθώς ενδέχεται να υπάρχουν αλλαγές στις προδιαγραφές των προϊόντων που προμηθεύεστε. Τα εμπορικά ονόματα που χρησιμοποιούνται σε αυτό το κείμενο είναι απλώς παραδείγματα δημοφιλών φαρμάκων με τις ουσίες που περιγράφονται, αλλά η ακριβής σύσταση μπορεί να διαφέρει από προϊόν σε προϊόν. Εδώ, η έμφαση δίνεται στις δραστικές ουσίες και όχι στα εμπορικά ονόματα. Τα ονόματα των φαρμάκων παρατίθενται μόνο για την ευκολία των αναγνωστών, αλλά πρέπει να διαβάζετε τις οδηγίες του κάθε σκευάσματος που θα χρησιμοποιήσετε καθώς μπορεί να διαφέρει. Η συνεχής επικοινωνία με τον γιατρό και τον φαρμακοποιό σας είναι απαραίτητη. Μην καταφεύγετε ποτέ στην αυτοχορήγηση φαρμάκων, γιατί εκθέτετε την υγεία σας σε σημαντικούς κινδύνους.

 

Βιβλιογραφία

 1. AH Ceruelos, LC Romero-Quezada… – Eur Rev Med …, 2019 actuamed
 2. JONE ROSENBLATT, RS EDSON – Mayo Clinic Proceedings, 1987 – Elsevier sciencedirect
 3. J Samuelson – Antimicrobial agents and chemotherapy, 1999 – Am Soc Microbiol journals.asm
 4. JR Sarna, S Furtado, AKW Brownell – Canadian Journal of …, 2013 cambridge
 5. GR D’Haens, S Vermeire, G Van Assche, M Noman… – Gastroenterology, 2008 – Elsevier sciencedirect
 6. AJK Atia – Molecules, 2009 mdpi

 

Συχνές Ερωτήσεις

Μπορώ να πάρω τη μετρονιδαζόλη (φάρμακο Flagyl, κ.α.) αν είμαι έγκυος;

Η μετρονιδαζόλη αντενδείκνυται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης λόγω πιθανών τερατογόνων επιδράσεων. Συμβουλευτείτε οπωσδήποτε τον γιατρό σας πριν λάβετε οποιοδήποτε φάρμακο.

Πόσο διαρκεί η θεραπεία με το Flagyl;

Η διάρκεια της θεραπείας με το Flagyl εξαρτάται από τον τύπο της λοίμωξης και κυμαίνεται συνήθως από 5-10 ημέρες. Ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες του γιατρού σας.

Τι θεραπεύει το Flagyl;

Το Flagyl (μετρονιδαζόλη) χρησιμοποιείται για τη θεραπεία λοιμώξεων από παράσιτα όπως η γιαρδίαση και η αμοιβάδωση, καθώς και λοιμώξεων από αναερόβια βακτήρια. Συμβουλευτείτε πάντα έναν ιατρό.

Μπορώ να οδηγώ ενώ παίρνω το φάρμακο Flagyl;

Η μετρονιδαζόλη (φάρμακο Flagyl, κ.α.) μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες όπως ζάλη που μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα οδήγησης. Αποφύγετε δραστηριότητες που απαιτούν πλήρη εγρήγορση έως ότου γνωρίζετε πώς επιδρά το φάρμακο.

Η αντιβίωση Flagyl χρησιμοποιείται για δοντιατρικές λοιμώξεις;

Το Flagyl (μετρονιδαζόλη) δεν είναι τυπική αντιβιοτική αγωγή για δοντιατρικές λοιμώξεις. Χρησιμοποιείται για αναερόβιες βακτηριακές λοιμώξεις. Συμβουλευτείτε οδοντίατρο για την κατάλληλη αγωγή.

Ποιες είναι οι παρενέργειες του Flagyl;

Οι συχνές παρενέργειες της μετρονιδαζόλης (φάρμακο Flagyl, κ.α.) περιλαμβάνουν ναυτία, έμετο, κεφαλαλγία, μεταλλική γεύση και διάρροια. Σοβαρότερες είναι η νευροτοξικότητα και οι αιματολογικές ανωμαλίες. Ενημερωθείτε από γιατρό.

Μπορώ να πάρω τη μετρονιδαζόλη για μυκητιασικές λοιμώξεις;

Όχι, η μετρονιδαζόλη (φάρμακο Flagyl, κ.α.) δεν ενδείκνυται για μυκητιασικές λοιμώξεις καθώς δρα κυρίως έναντι παρασίτων και αναερόβιων βακτηρίων. Απαιτείται η σωστή διάγνωση από γιατρό.

Η μετρονιδαζόλη έχει διαφορετικές επιδράσεις στους άνδρες;

Η μετρονιδαζόλη (φάρμακο Flagyl, κ.α.) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία τριχομοναδικών λοιμώξεων στους άνδρες. Ωστόσο, οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι παρόμοιες και στα δύο φύλα. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.