Πρεγκαμπαλίνη (φάρμακο Lyrica): Φύλλο Οδηγιών Χρήσης – Παρενέργειες – Ενδείξεις

Παρενέργειες και δοσολογία του φαρμάκου Lyrica.

Γενικές Πληροφορίες για την Πρεγκαμπαλίνη (φάρμακο Lyrica, Alzain, κ.α.)

Η πρεγκαμπαλίνη αποτελεί ένα αντιεπιληπτικό φάρμακο, που χρησιμοποιείται επίσης για την ανακούφιση του νευροπαθητικού πόνου, της ινομυαλγίας, και του γενικευμένου άγχους. Ανακαλύφθηκε το 1990, και κυκλοφόρησε στην αγορά το 2004. Η πρεγκαμπαλίνη μιμείται τη δράση του νευροδιαβιβαστή γ-αμινοβουτυρικού οξέος (GABA), επιφέροντας αναλγητική και αγχολυτική δράση. Στην παρούσα ανάλυση, εξετάζονται συστηματικά οι φαρμακολογικές ιδιότητες της πρεγκαμπαλίνης, καθώς και η κλινική της αποτελεσματικότητα, όπως προκύπτει από ερευνητικές μελέτες όπως αυτές που δημοσιεύθηκαν στο “CNS drugs” (Freynhagen et al., 2016), “Pain” (Parker et al., 2015), και “Alimentary Pharmacology and Therapeutics” (Saito et al., 2019).

 

Φαρμακοδυναμική, Μοριακή δομή και Φαρμακολογική κατηγοριοποίηση

Η πρεγκαμπαλίνη, ένα γ-αμινοβουτυρικού οξέος (GABA) ανάλογο, συνδέεται με την α2δ υπομονάδα των διαύλων ασβεστίου που εξαρτώνται από την τάση στα προσυναπτικά νεύρα. Η σύνδεση αυτή μειώνει την εισροή ασβεστίου, εμποδίζοντας την απελευθέρωση των νευροδιαβιβαστών που προκαλούν πόνο, όπως η γλουταμίνη, η νοραδρεναλίνη και η ουσία P. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ανακούφιση από τον πόνο και τη μείωση της νευρικής διέγερσης (Freynhagen et al., 2016). Η πρεγκαμπαλίνη κατατάσσεται φαρμακολογικά ως αντιεπιληπτικό και αναλγητικό φάρμακο, ενώ η μοριακή της δομή χαρακτηρίζεται από έναν κυκλικό δακτύλιο με πλευρικές αλυσίδες που της επιτρέπουν να συνδεθεί επιλεκτικά με την α2δ υπομονάδα.

 

Ενδείξεις και Οδηγίες Χρήσεως το Lyrica, Neuropentin, κ.α.

Η πρεγκαμπαλίνη ενδείκνυται για τη θεραπεία:

 • Νευροπαθητικού πόνου: Η πρεγκαμπαλίνη έχει εγκριθεί για τη θεραπεία του νευροπαθητικού πόνου, συμπεριλαμβανομένου του περιφερικού νευροπαθητικού πόνου που προκαλείται από διαβήτη ή έρπητα ζωστήρα, καθώς και του κεντρικού νευροπαθητικού πόνου που προκαλείται από τραυματισμό του νωτιαίου μυελού.
 • Επιληψίας: Χρησιμοποιείται ως συμπληρωματική θεραπεία σε ενήλικες με επιληπτικές κρίσεις μερικής έναρξης.* Γενικευμένης αγχώδους διαταραχής (GAD): Η πρεγκαμπαλίνη μπορεί να συνταγογραφηθεί για ενήλικες με GAD, μια χρόνια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από υπερβολική ανησυχία και ένταση.
 • Ινομυαλγίας: Η πρεγκαμπαλίνη (φάρμακο “Lyrica”, “Alzain”, “Neuropentin”, κ.α.) μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου και στη βελτίωση της λειτουργικότητας σε άτομα με ινομυαλγία, μια χρόνια πάθηση που προκαλεί πόνο σε όλο το σώμα, κόπωση και προβλήματα ύπνου.

 

Αντενδείξεις και Προφυλάξεις

 • Υπερευαισθησία: Η πρεγκαμπαλίνη αντενδείκνυται σε άτομα με γνωστή υπερευαισθησία στο φάρμακο ή σε κάποιο από τα έκδοχά του.
 • Εγκυμοσύνη και γαλουχία: Η ασφάλεια της πρεγκαμπαλίνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού δεν έχει τεκμηριωθεί επαρκώς. Συνεπώς, η χρήση της θα πρέπει να αποφεύγεται, εκτός εάν ο θεράπων ιατρός κρίνει ότι τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων.
 • Παιδιά και έφηβοι: Η πρεγκαμπαλίνη δεν συνιστάται για χρήση σε παιδιά και εφήβους κάτω των 18 ετών, καθώς η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά της σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα δεν έχουν τεκμηριωθεί.
 • Ηλικιωμένοι: Οι ηλικιωμένοι ασθενείς μπορεί να είναι πιο ευαίσθητοι στις ανεπιθύμητες ενέργειες της πρεγκαμπαλίνης, ιδιαίτερα σε ζάλη, υπνηλία και σύγχυση. Συνεπώς, μπορεί να απαιτείται προσαρμογή της δόσης.

 

Παρενέργειες

Οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες της πρεγκαμπαλίνης περιλαμβάνουν:

 • Ζάλη
 • Υπνηλία
 • Αύξηση βάρους
 • Ξηροστομία
 • Θολή όραση
 • Δυσκολία συγκέντρωσης
 • Οίδημα στα άκρα

Σπανιότερα, η πρεγκαμπαλίνη μπορεί να προκαλέσει πιο σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως αλλεργικές αντιδράσεις, αγγειοοίδημα, σκέψεις αυτοκτονίας, και διαταραχές της διάθεσης.

 

Αλληλεπιδράσεις

Η πρεγκαμπαλίνη (φάρμακο “Lyrica”, “Alzain”, “Neuropentin”, κ.α.) μπορεί να αλληλεπιδράσει με άλλα φάρμακα, όπως οπιοειδή αναλγητικά, αγχολυτικά, και αντικαταθλιπτικά, ενισχύοντας τις ανεπιθύμητες ενέργειές τους, όπως η υπνηλία και η ζάλη. Επιπλέον, η κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της θεραπείας με πρεγκαμπαλίνη μπορεί να επιδεινώσει αυτές τις ανεπιθύμητες ενέργειες.

 

Δοσολογικό σχήμα και τρόπος λήψης

Η δοσολογία της πρεγκαμπαλίνης εξατομικεύεται ανάλογα με την πάθηση που αντιμετωπίζεται και την ανταπόκριση του ασθενούς. Συνήθως, η θεραπεία ξεκινά με χαμηλή δόση, η οποία αυξάνεται σταδιακά μέχρι να επιτευχθεί η επιθυμητή ανακούφιση. Η πρεγκαμπαλίνη λαμβάνεται από το στόμα, με ή χωρίς τροφή, συνήθως δύο ή τρεις φορές την ημέρα. Σε περίπτωση παράλειψης μιας δόσης, συνιστάται η λήψη της το συντομότερο δυνατόν, εκτός εάν πλησιάζει η ώρα για την επόμενη δόση.

 

Υπερβολική Δόση

Σε περίπτωση υπερβολικής δόσης πρεγκαμπαλίνης, είναι σημαντικό να αναζητηθεί άμεση ιατρική βοήθεια. Τα συμπτώματα της υπερδοσολογίας μπορεί να περιλαμβάνουν υπνηλία, σύγχυση, διέγερση, και σπασμούς.

 

Φύλαξη Φαρμάκου

Η πρεγκαμπαλίνη πρέπει να φυλάσσεται σε θερμοκρασία δωματίου, μακριά από φως και υγρασία. Το φάρμακο θα πρέπει να φυλάσσεται σε ασφαλές μέρος, μακριά από παιδιά και κατοικίδια.

 

Ανάλυση Δραστικής Ουσίας

Η πρεγκαμπαλίνη, ένα γ-αμινοβουτυρικού οξέος (GABA) ανάλογο, συνδέεται με την α2δ υπομονάδα των διαύλων ασβεστίου που εξαρτώνται από την τάση στα προσυναπτικά νεύρα. Η σύνδεση αυτή μειώνει την εισροή ασβεστίου, εμποδίζοντας την απελευθέρωση των νευροδιαβιβαστών που προκαλούν πόνο, όπως η γλουταμίνη, η νοραδρεναλίνη και η ουσία P (Freynhagen et al., 2016). Η πρεγκαμπαλίνη δεν μεταβολίζεται από το ηπατικό σύστημα του κυτοχρώματος P450, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο αλληλεπιδράσεων με άλλα φάρμακα.

 

Φαρμακοκινητική

Η πρεγκαμπαλίνη απορροφάται ταχέως μετά από χορήγηση από το στόμα, με μέγιστη συγκέντρωση στο πλάσμα που επιτυγχάνεται εντός μίας ώρας. Η βιοδιαθεσιμότητα του φαρμάκου είναι υψηλή, περίπου 90%, και δεν επηρεάζεται από την τροφή. Η πρεγκαμπαλίνη απεκκρίνεται κυρίως από τους νεφρούς, με χρόνο ημιζωής περίπου 6 ώρες (Parker et al., 2015).

 

Αποτελεσματικότητα – Κλινικές Μελέτες

Η αποτελεσματικότητα της πρεγκαμπαλίνης έχει τεκμηριωθεί σε πολυάριθμες κλινικές μελέτες. Οι μελέτες αυτές έχουν δείξει ότι η πρεγκαμπαλίνη είναι αποτελεσματική στη θεραπεία του νευροπαθητικού πόνου, της ινομυαλγίας, της επιληψίας και του γενικευμένου άγχους (Saito et al., 2019). Επιπλέον, η πρεγκαμπαλίνη έχει αποδειχθεί ασφαλής και καλά ανεκτή σε μακροχρόνια χρήση.

 

Αξιολόγηση σε σχέση με εναλλακτικές θεραπείες

Η πρεγκαμπαλίνη (φάρμακο “Lyrica”, “Alzain”, “Neuropentin”, κ.α.) έχει συγκριθεί με άλλες φαρμακοθεραπείες σε διάφορες κλινικές μελέτες. Μετα-αναλύσεις των μελετών αυτών έχουν δείξει ότι η πρεγκαμπαλίνη είναι εξίσου αποτελεσματική με άλλα αντιεπιληπτικά φάρμακα και αντικαταθλιπτικά στη θεραπεία του νευροπαθητικού πόνου και του γενικευμένου άγχους. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να καθοριστεί η θέση της πρεγκαμπαλίνης σε σχέση με άλλες θεραπείες για την ινομυαλγία και για τον καθορισμό της βέλτιστης δόσης και διάρκειας θεραπείας.

 

Επιγραμματικά

Η πρεγκαμπαλίνη (φάρμακο Lyrica, Alzain, Neuropentin, κ.α.) αποτελεί ένα σημαντικό θεραπευτικό εργαλείο για την αντιμετώπιση του νευροπαθητικού πόνου, της επιληψίας, του γενικευμένου άγχους και της ινομυαλγίας. Η δράση της βασίζεται στην αναστολή της απελευθέρωσης νευροδιαβιβαστών που προκαλούν πόνο και διέγερση. Παρότι η πρεγκαμπαλίνη έχει αποδειχθεί αποτελεσματική και καλά ανεκτή, ενδέχεται να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως ζάλη, υπνηλία και αύξηση βάρους. Επιπλέον, η πρεγκαμπαλίνη μπορεί να αλληλεπιδράσει με άλλα φάρμακα και το αλκοόλ, γι’ αυτό είναι σημαντικό να ενημερώνετε τον γιατρό σας για όλα τα φάρμακα που λαμβάνετε. Η δοσολογία της πρεγκαμπαλίνης εξατομικεύεται και πρέπει να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες του γιατρού σας.

gnosiatriki.gr

 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η λήψη φαρμάκων χωρίς ιατρική επίβλεψη μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για την υγεία σας. Ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες που αναγράφονται στις συσκευασίες των φαρμακευτικών σκευασμάτων, καθώς ενδέχεται να υπάρχουν αλλαγές στις προδιαγραφές των προϊόντων που προμηθεύεστε. Τα εμπορικά ονόματα που χρησιμοποιούνται σε αυτό το κείμενο είναι απλώς παραδείγματα δημοφιλών φαρμάκων με τις ουσίες που περιγράφονται, αλλά η ακριβής σύσταση μπορεί να διαφέρει από προϊόν σε προϊόν. Εδώ, η έμφαση δίνεται στις δραστικές ουσίες και όχι στα εμπορικά ονόματα. Τα ονόματα των φαρμάκων παρατίθενται μόνο για την ευκολία των αναγνωστών, αλλά πρέπει να διαβάζετε τις οδηγίες του κάθε σκευάσματος που θα χρησιμοποιήσετε καθώς μπορεί να διαφέρει. Η συνεχής επικοινωνία με τον γιατρό και τον φαρμακοποιό σας είναι απαραίτητη. Μην καταφεύγετε ποτέ στην αυτοχορήγηση φαρμάκων, γιατί εκθέτετε την υγεία σας σε σημαντικούς κινδύνους.

 

Βιβλιογραφία

 • Freynhagen, R., et al. (2016). Pregabalin for the treatment of drug and alcohol withdrawal symptoms: a comprehensive review. CNS drugs, 30(11), 1061-1084. link.springer.com
 • Parker, L., et al. (2015). A systematic review of pharmacoeconomic studies for pregabalin. Pain Practice, 15(1), 70-82. onlinelibrary.wiley.com
 • Saito, YA., et al. (2019). Randomised clinical trial: pregabalin vs placebo for irritable bowel syndrome. Alimentary Pharmacology & Therapeutics, 49(6), 647-656. onlinelibrary.wiley.com

Συχνές Ερωτήσεις

Τι είναι η πρεγκαμπαλίνη (φάρμακο Lyrica, Alzainκ.α.);

Η πρεγκαμπαλίνη είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του νευροπαθητικού πόνου, της επιληψίας, του γενικευμένου άγχους και της ινομυαλγίας. Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για τη σωστή χρήση και δοσολογία.

Το Lyrica σε τι κάνει καλό;

Το Lyrica ενδείκνυται για τη θεραπεία του νευροπαθητικού πόνου (που προκαλείται από διαβήτη ή έρπητα ζωστήρα), της επιληψίας (ως συμπληρωματική θεραπεία), της γενικευμένης αγχώδους διαταραχής και της ινομυαλγίας.

Ποιες είναι οι παρενέργειες του Lyrica;

Οι συχνότερες παρενέργειες του Lyrica περιλαμβάνουν ζάλη, υπνηλία, αύξηση βάρους, ξηροστομία, θολή όραση και δυσκολία συγκέντρωσης. Εάν παρατηρήσετε κάποια από αυτές τις παρενέργειες, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.

Το Lyrica χρησιμοποιείται για το άγχος;

Ναι, το Lyrica ενδείκνυται για τη θεραπεία του γενικευμένου άγχους σε ενήλικες. Ωστόσο, δεν πρέπει να λαμβάνεται χωρίς ιατρική συνταγή και παρακολούθηση.

Το Lyrica παχαίνει;

Η αύξηση βάρους είναι μια πιθανή παρενέργεια του Lyrica. Εάν παρατηρήσετε σημαντική αλλαγή στο βάρος σας κατά τη διάρκεια της θεραπείας, ενημερώστε τον γιατρό σας.

Το Lyrica μπορεί να προκαλέσει θάνατο;

Σε σπάνιες περιπτώσεις, το Lyrica έχει συνδεθεί με σκέψεις αυτοκτονίας δίχως αυτό να έχει αποδειχτεί. Εάν έχετε τέτοιες σκέψεις ή παρατηρήσετε αλλαγές στη διάθεσή σας, αναζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια.

Το Lyrica βοηθάει στον πόνο της μέσης;

Ενώ το Lyrica δεν ενδείκνυται ειδικά για τον πόνο στη μέση, μπορεί να βοηθήσει σε περιπτώσεις νευροπαθητικού πόνου που επηρεάζει την περιοχή της μέσης. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να αξιολογήσει την κατάστασή σας.

Lyrica 25mg: Παρενέργειες

Οι παρενέργειες του Lyrica 25mg είναι παρόμοιες με αυτές των άλλων δόσεων του φαρμάκου και περιλαμβάνουν ζάλη, υπνηλία, αύξηση βάρους, ξηροστομία και θολή όραση.

Σχόλια για το Lyrica

Οι εμπειρίες των ασθενών με το Lyrica ποικίλλουν. Ορισμένοι αναφέρουν σημαντική ανακούφιση από τον πόνο και το άγχος, ενώ άλλοι παρουσιάζουν ανεπιθύμητες ενέργειες. Είναι σημαντικό να συζητήσετε με τον γιατρό σας για να αξιολογήσετε εάν το Lyrica είναι κατάλληλο για εσάς.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.