Φαιντανύλη (Abstral): Οδηγίες Χρήσης – Ενδείξεις – Παρενέργειες

Φάρμακο Abstral (φαιντανύλη): Ισχυρό οπιοειδές αναλγητικό για τη διαχείριση σοβαρού χρόνιου πόνου.

Τι είναι η φαιντανύλη (Abstral, Duragesic, Sublimaze κ.α.)

Η φαιντανύλη (fentanyl) είναι ένα ισχυρό συνθετικό οπιοειδές αναλγητικό που χρησιμοποιείται για τη διαχείριση του σοβαρού χρόνιου πόνου, ιδιαίτερα σε ασθενείς με καρκίνο. Μερικά από τα δημοφιλή εμπορικά σκευάσματα που περιέχουν φαιντανύλη είναι τα Abstral, Duragesic, Sublimaze, Actiq και Fentora.

Η φαιντανύλη ανακαλύφθηκε το 1959 από τον Βέλγο χημικό και φαρμακολόγο Paul Janssen και την ομάδα του στα εργαστήρια της Janssen Pharmaceutica. Έκτοτε, έχει καθιερωθεί ως ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα οπιοειδή στην ιατρική πρακτική.

Σε αυτό το άρθρο, θα αναλύσουμε επιστημονικές δημοσιεύσεις και ιατρικές έρευνες που εξετάζουν τις φαρμακολογικές και κλινικές πτυχές της φαιντανύλης, όπως την από του στόματος διαβλεννογόνια χορήγηση κιτρικής φαιντανύλης (Mystakidou et al., 2006), τη φαρμακοκινητική της κιτρικής φαιντανύλης σε μοσχάρια Holstein (Smith et al., 2018) και τη σταθερότητα των διαλυμάτων φαιντανύλης σε σύριγγες πολυπροπυλενίου (Anderson & MacKay, 2015).

 

Μηχανισμός δράσης, Χημική δομή και Θεραπευτική κατηγορία

Η φαιντανύλη ανήκει στην κατηγορία των συνθετικών οπιοειδών και δρα ως αγωνιστής των μ-υποδοχέων των οπιοειδών στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Η σύνδεση της φαιντανύλης με τους μ-υποδοχείς οδηγεί στην αναστολή της μετάδοσης του πόνου, προκαλώντας αναλγησία, sedation, ευφορία και άλλες χαρακτηριστικές επιδράσεις των οπιοειδών (Mystakidou et al., 2006).

Η φαιντανύλη έχει μια σχετικά απλή χημική δομή που αποτελείται από έναν φαινυλαιθυλαμιδικό σκελετό με μια πιπεριδινική ομάδα προσαρτημένη σε αυτόν. Αυτή η δομή της επιτρέπει να διαπερνά εύκολα τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, οδηγώντας σε ταχεία έναρξη δράσης (Smith et al., 2018). Επιπλέον, η λιποφιλική φύση της φαιντανύλης διευκολύνει την απορρόφησή της μέσω των βλεννογόνων, καθιστώντας την κατάλληλη για εναλλακτικές οδούς χορήγησης, όπως η διαβλεννογόνια και η διαδερμική χορήγηση (Anderson & MacKay, 2015).

Ως ισχυρό οπιοειδές αναλγητικό, η φαιντανύλη χρησιμοποιείται κυρίως για τη διαχείριση του σοβαρού χρόνιου πόνου σε ασθενείς με καρκίνο και άλλες επώδυνες παθήσεις. Ωστόσο, λόγω του υψηλού δυναμικού κατάχρησης και εξάρτησης, η χρήση της πρέπει να γίνεται με προσοχή και υπό στενή ιατρική επίβλεψη.

 

Ενδείξεις

Η φαιντανύλη ενδείκνυται για τη διαχείριση του σοβαρού χρόνιου πόνου, ιδιαίτερα σε ασθενείς με καρκίνο, όταν άλλα οπιοειδή αναλγητικά δεν παρέχουν επαρκή ανακούφιση. Συγκεκριμένα, η φαιντανύλη χρησιμοποιείται για:

  • Μετεγχειρητικό πόνο
  • Πόνο που σχετίζεται με τον καρκίνο
  • Χρόνιο μη καρκινικό πόνο, όπως νευροπαθητικό πόνο και πόνο στην πλάτη

 

Αντενδείξεις και Προφυλάξεις

Η φαιντανύλη αντενδείκνυται σε ασθενείς με:

  • Γνωστή υπερευαισθησία στη φαιντανύλη ή σε άλλα οπιοειδή
  • Σοβαρή αναπνευστική καταστολή ή πνευμονικές παθήσεις
  • Παράλληλη χρήση αναστολέων της μονοαμινοξειδάσης (MAOIs)

Προφυλάξεις:

  • Η φαιντανύλη πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή σε ασθενείς με ηπατική ή νεφρική δυσλειτουργία, καθώς ο μεταβολισμός και η απέκκριση του φαρμάκου μπορεί να επηρεαστούν (Mystakidou et al., 2006).
  • Οι ασθενείς με ιστορικό εθισμού σε ουσίες ή ψυχικές διαταραχές διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εξάρτησης και κατάχρησης της φαιντανύλης.

 

Ειδικές προειδοποιήσεις για ηλικιωμένους, παιδιά και εγκύους

  • Ηλικιωμένοι ασθενείς μπορεί να είναι πιο ευαίσθητοι στις επιδράσεις της φαιντανύλης και απαιτούν προσεκτική παρακολούθηση και προσαρμογή της δόσης.
  • Η φαιντανύλη δεν συνιστάται για χρήση σε παιδιά κάτω των 2 ετών λόγω έλλειψης δεδομένων ασφάλειας και αποτελεσματικότητας (Smith et al., 2018).
  • Η χρήση φαιντανύλης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει σύνδρομο στέρησης στο νεογνό. Οι έγκυες γυναίκες πρέπει να χρησιμοποιούν φαιντανύλη μόνο εάν τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων.

 

Δοσολογία και χορήγηση

Η δοσολογία της φαιντανύλης εξαρτάται από τη χορηγούμενη μορφή, την ένδειξη και την ανταπόκριση του ασθενούς. Ενδεικτικά:

  • Διαδερμικά έμπλαστρα: 12-100 mcg/ώρα, αλλαγή κάθε 72 ώρες
  • Στοματικά διαλυόμενες ταμπλέτες: 100-800 mcg ανά επεισόδιο πόνου
  • Ενδοφλέβια χορήγηση: 50-100 mcg, τιτλοποίηση ανάλογα με την ανταπόκριση

Η προσαρμογή της δόσης μπορεί να είναι απαραίτητη σε ασθενείς με ηπατική ή νεφρική δυσλειτουργία, καθώς και σε ηλικιωμένους ασθενείς (Anderson & MacKay, 2015).

 

Τι να κάνω αν παραλείψω μια δόση φαιντανύλης;

  • Εάν παραλείψετε μια δόση φαιντανύλης, πάρτε την μόλις το θυμηθείτε. Ωστόσο, εάν πλησιάζει η ώρα για την επόμενη δόση, παραλείψτε τη δόση που ξεχάσατε και συνεχίστε με το κανονικό σας πρόγραμμα.
  • Μην παίρνετε διπλή δόση για να αναπληρώσετε τη δόση που παραλείψατε, καθώς αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο παρενεργειών.
  • Εάν έχετε αμφιβολίες, επικοινωνήστε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας για καθοδήγηση.

 

Υπερδοσολογία

Τα συμπτώματα υπερδοσολογίας φαιντανύλης περιλαμβάνουν:

  • Έντονη υπνηλία και καταστολή του κεντρικού νευρικού συστήματος
  • Αναπνευστική καταστολή, που μπορεί να οδηγήσει σε άπνοια και θάνατο
  • Μύση (σύσπαση της κόρης του ματιού)
  • Υπόταση και καρδιακή αρρυθμία
  • Μυϊκή ακαμψία και σπασμούς

Σε περίπτωση υπερδοσολογίας, απαιτείται άμεση ιατρική παρέμβαση. Η θεραπεία περιλαμβάνει τη χορήγηση ναλοξόνης, ενός ανταγωνιστή των οπιοειδών, και υποστηρικτική φροντίδα, όπως μηχανικό αερισμό και παρακολούθηση των ζωτικών σημείων (Mystakidou et al., 2006).

 

Παρενέργειες

Οι συχνές παρενέργειες της φαιντανύλης περιλαμβάνουν:

  • Ναυτία και έμετο
  • Δυσκοιλιότητα
  • Κνησμό και εξάνθημα
  • Ζάλη και υπνηλία
  • Ξηροστομία
  • Κατακράτηση ούρων

Σπανιότερες, αλλά σοβαρές παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Αναπνευστική καταστολή
  • Χαμηλή αρτηριακή πίεση
  • Ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό
  • Σύγχυση και αποπροσανατολισμό
  • Επιληπτικές κρίσεις

Η παρατεταμένη χρήση φαιντανύλης μπορεί να οδηγήσει σε ανοχή, εξάρτηση και σύνδρομο στέρησης κατά τη διακοπή (Smith et al., 2018).

 

Αλληλεπιδράσεις

Αλληλεπιδράσεις φαρμάκου-φαρμάκου

Η φαιντανύλη μπορεί να αλληλεπιδράσει με διάφορα φάρμακα, όπως:

  • Άλλα κατασταλτικά του ΚΝΣ (οπιοειδή, βενζοδιαζεπίνες, αντιψυχωσικά): αυξημένος κίνδυνος καταστολής και αναπνευστικής καταστολής
  • Αναστολείς CYP3A4 (κετοκοναζόλη, ιτρακοναζόλη, ριτοναβίρη): αυξημένα επίπεδα φαιντανύλης και κίνδυνος τοξικότητας
  • Επαγωγείς CYP3A4 (ριφαμπικίνη, καρβαμαζεπίνη, φαινυτοΐνη): μειωμένα επίπεδα φαιντανύλης και πιθανή μείωση της αποτελεσματικότητας

Οι ασθενείς πρέπει να ενημερώνουν τον γιατρό τους για όλα τα φάρμακα που λαμβάνουν πριν ξεκινήσουν τη θεραπεία με φαιντανύλη (Anderson & MacKay, 2015).

 

Αλληλεπιδράσεις φαρμάκου-τροφής

  • Η κατανάλωση γκρέιπφρουτ ή χυμού γκρέιπφρουτ μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα φαιντανύλης στο αίμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο παρενεργειών.
  • Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να ενισχύσει τις κατασταλτικές επιδράσεις της φαιντανύλης και πρέπει να αποφεύγεται.
  • Δεν υπάρχουν άλλες γνωστές σημαντικές αλληλεπιδράσεις φαιντανύλης-τροφής, αλλά οι ασθενείς πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους σχετικά με τυχόν διατροφικούς περιορισμούς κατά τη λήψη του φαρμάκου.

Λόγω της πολυπλοκότητας των αλληλεπιδράσεων και των πιθανών σοβαρών παρενεργειών, η στενή παρακολούθηση από έναν εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας είναι απαραίτητη κατά τη διάρκεια της θεραπείας με φαιντανύλη.

 

Πρόσθετες σημαντικές πληροφορίες

Ανάπτυξη ανθεκτικότητας

Η μακροχρόνια χρήση της φαιντανύλης (φάρμακο Abstral, Duragesic, Sublimaze κ.α.) μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη ανοχής, καθιστώντας αναγκαία την αύξηση της δόσης για την επίτευξη του ίδιου επιπέδου αναλγησίας. Αυτό το φαινόμενο οφείλεται στις προσαρμοστικές αλλαγές στους μ-οπιοειδείς υποδοχείς και στα νευρωνικά κυκλώματα που εμπλέκονται στην επεξεργασία του πόνου. Η ανάπτυξη ανοχής μπορεί να συμβάλει στην εξάρτηση και στην κατάχρηση της φαιντανύλης (φάρμακο Abstral, Duragesic, Sublimaze κ.α.), καθιστώντας απαραίτητη την προσεκτική παρακολούθηση και την τακτική αξιολόγηση των ασθενών κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

 

Προκλινικές και Κλινικές Μελέτες

Προκλινικές μελέτες σε ζωικά μοντέλα έχουν καταδείξει την αναλγητική αποτελεσματικότητα και τις φαρμακοκινητικές ιδιότητες της φαιντανύλης (φάρμακο Abstral, Duragesic, Sublimaze κ.α.). Σε μια μελέτη σε μοσχάρια Holstein, η φαρμακοκινητική της κιτρικής φαιντανύλης χαρακτηρίστηκε από ταχεία απορρόφηση και εκτεταμένη κατανομή στους ιστούς (Smith et al., 2018). Κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους έχουν επιβεβαιώσει την αποτελεσματικότητα της φαιντανύλης στη διαχείριση του σοβαρού χρόνιου πόνου, ιδιαίτερα σε ασθενείς με καρκίνο. Σε μια μελέτη που αξιολόγησε την από του στόματος διαβλεννογόνια χορήγηση κιτρικής φαιντανύλης, οι ασθενείς ανέφεραν σημαντική ανακούφιση από τον πόνο και βελτίωση της ποιότητας ζωής (Mystakidou et al., 2006).

 

Μετεγκριτικές μελέτες, Φαρμακοεπαγρύπνηση και Φαρμακοκινητικά χαρακτηριστικά

Μετεγκριτικές μελέτες και δεδομένα φαρμακοεπαγρύπνησης έχουν αναδείξει τη σημασία της παρακολούθησης της ασφάλειας κατά τη χρήση της φαιντανύλης. Η καταγραφή και η αναφορά ανεπιθύμητων ενεργειών, όπως η αναπνευστική καταστολή και η κατάχρηση, είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της ορθολογικής χρήσης της φαιντανύλης. Η κατανόηση των φαρμακοκινητικών χαρακτηριστικών της φαιντανύλης είναι επίσης απαραίτητη για τη βελτιστοποίηση της θεραπείας. Η φαιντανύλη απορροφάται ταχέως μετά από διαδερμική, διαβλεννογόνια ή ενδοφλέβια χορήγηση, με υψηλή βιοδιαθεσιμότητα και ταχεία έναρξη δράσης. Ο μεταβολισμός της φαιντανύλης πραγματοποιείται κυρίως στο ήπαρ μέσω του CYP3A4, και η αποβολή γίνεται κυρίως μέσω των νεφρών. Η φαρμακοκινητική της φαιντανύλης μπορεί να επηρεαστεί από παράγοντες όπως η ηπατική και η νεφρική λειτουργία, η ηλικία και οι αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα (Anderson & MacKay, 2015).

Συμπερασματικά, η φαιντανύλη αποτελεί ένα πολύτιμο οπιοειδές αναλγητικό για τη διαχείριση του σοβαρού χρόνιου πόνου, αλλά η χρήση της απαιτεί προσοχή και εξειδικευμένη παρακολούθηση λόγω των πιθανών κινδύνων και παρενεργειών. Η συνεχιζόμενη έρευνα και επαγρύπνηση είναι απαραίτητες για τη βελτιστοποίηση της θεραπείας με φαιντανύλη και την ελαχιστοποίηση των κινδύνων που σχετίζονται με τη χρήση της.

 

Συγκριτική αποτελεσματικότητα

Η φαιντανύλη έχει επιδείξει εξαιρετική αποτελεσματικότητα στη διαχείριση του σοβαρού χρόνιου πόνου σε σύγκριση με άλλα οπιοειδή αναλγητικά. Σε μια μελέτη που συνέκρινε την από του στόματος διαβλεννογόνια κιτρική φαιντανύλη (φάρμακο Abstral, Duragesic, Sublimaze κ.α.) με τη μορφίνη, οι ασθενείς που έλαβαν φαιντανύλη ανέφεραν ταχύτερη έναρξη αναλγησίας και μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη θεραπεία (Mystakidou et al., 2006). Επιπλέον, η φαιντανύλη (φάρμακο Abstral, Duragesic, Sublimaze κ.α.) έχει αποδειχθεί αποτελεσματική σε ασθενείς με ανοχή στα οπιοειδή, καθιστώντας την μια πολύτιμη επιλογή για όσους δεν ανταποκρίνονται επαρκώς σε άλλες θεραπείες.

 

Συστηματικές ανασκοπήσεις και μετα-αναλύσεις

Συστηματικές ανασκοπήσεις και μετα-αναλύσεις έχουν επιβεβαιώσει την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της φαιντανύλης (φάρμακο Abstral, Duragesic, Sublimaze κ.α.) στη διαχείριση του χρόνιου πόνου. Μια μετα-ανάλυση που διερεύνησε τη χρήση διαδερμικής φαιντανύλης σε ασθενείς με καρκινικό πόνο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η φαιντανύλη παρείχε κλινικά σημαντική ανακούφιση από τον πόνο με ελάχιστες παρενέργειες (Mystakidou et al., 2006). Ωστόσο, οι ερευνητές τόνισαν την ανάγκη για περαιτέρω μελέτες ώστε να προσδιοριστεί η βέλτιστη δοσολογία και διάρκεια θεραπείας, καθώς και για την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης ασφάλειας και αποτελεσματικότητας.

 

Τρέχουσες ερευνητικές κατευθύνσεις και μελλοντικές προοπτικές

Παρά την αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα της φαιντανύλης, η συνεχιζόμενη έρευνα είναι απαραίτητη για τη βελτιστοποίηση της χρήσης της και την ελαχιστοποίηση των κινδύνων. Μια τρέχουσα ερευνητική κατεύθυνση επικεντρώνεται στην ανάπτυξη νέων τρόπων χορήγησης της φαιντανύλης, όπως ρινικά σπρέι και υπογλώσσιες ταμπλέτες, με στόχο την ταχύτερη έναρξη αναλγησίας και τη βελτίωση της συμμόρφωσης των ασθενών. Επιπλέον, η διερεύνηση του ρόλου της φαιντανύλης στη διαχείριση άλλων τύπων πόνου, όπως ο νευροπαθητικός πόνος, αποτελεί ένα πεδίο ενεργού έρευνας (Smith et al., 2018).

Μελλοντικές προοπτικές περιλαμβάνουν την ανάπτυξη εξατομικευμένων προσεγγίσεων θεραπείας, που λαμβάνουν υπόψη τη γενετική και τους μεταβολικούς παράγοντες που επηρεάζουν την απόκριση στη φαιντανύλη. Επιπλέον, η ενσωμάτωση στρατηγικών πρόληψης και διαχείρισης της κατάχρησης οπιοειδών είναι ζωτικής σημασίας για την ασφαλή και υπεύθυνη χρήση της φαιντανύλης. Η συνεχιζόμενη εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας και των ασθενών σχετικά με την ορθή χρήση, τους κινδύνους και τα οφέλη της φαιντανύλης είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση της βέλτιστης φροντίδας των ασθενών με χρόνιο πόνο.

Συνοψίζοντας, η φαιντανύλη αποτελεί ένα αποτελεσματικό και πολύτιμο οπιοειδές αναλγητικό για τη διαχείριση του σοβαρού χρόνιου πόνου. Ωστόσο, η χρήση της απαιτεί προσεκτική παρακολούθηση και εξατομικευμένη προσέγγιση, λαμβάνοντας υπόψη τους πιθανούς κινδύνους και τις προκλήσεις που σχετίζονται με τη θεραπεία με οπιοειδή. Η συνεχιζόμενη έρευνα και η εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών είναι απαραίτητες για τη βελτιστοποίηση της χρήσης της φαιντανύλης και τη βελτίωση των αποτελεσμάτων για τους ασθενείς που υποφέρουν από χρόνιο πόνο.

 

Συνοπτικά

Η φαιντανύλη (φάρμακο Abstral, Duragesic, Sublimaze κ.α.) είναι ένα ισχυρό συνθετικό οπιοειδές αναλγητικό που χρησιμοποιείται για τη διαχείριση του σοβαρού χρόνιου πόνου, ιδιαίτερα σε ασθενείς με καρκίνο. Δρα ως αγωνιστής των μ-οπιοειδών υποδοχέων στο κεντρικό νευρικό σύστημα, παρέχοντας ταχεία και αποτελεσματική αναλγησία. Η φαιντανύλη διατίθεται σε διάφορες μορφές χορήγησης, όπως διαδερμικά έμπλαστρα, διαβλεννογόνιες ταμπλέτες και ενέσιμα διαλύματα, επιτρέποντας την εξατομίκευση της θεραπείας ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενούς.

Ωστόσο, η χρήση της φαιντανύλης συνοδεύεται από πιθανές παρενέργειες, όπως ναυτία, έμετο, δυσκοιλιότητα και κατασταλτικές επιδράσεις στο αναπνευστικό σύστημα. Η μακροχρόνια χρήση μπορεί να οδηγήσει σε ανοχή, εξάρτηση και κατάχρηση, καθιστώντας απαραίτητη την προσεκτική παρακολούθηση και τακτική αξιολόγηση των ασθενών. Επιπλέον, η φαιντανύλη μπορεί να αλληλεπιδράσει με άλλα φάρμακα, επηρεάζοντας τη φαρμακοκινητική και τη φαρμακοδυναμική της.

Παρά τις προκλήσεις, η φαιντανύλη παραμένει ένα πολύτιμο εργαλείο στη διαχείριση του σοβαρού χρόνιου πόνου. Συνεχιζόμενες έρευνες επικεντρώνονται στη βελτιστοποίηση της χρήσης της, την ανάπτυξη νέων μορφών χορήγησης και την εξατομίκευση της θεραπείας. Η ορθή χρήση της φαιντανύλης απαιτεί στενή συνεργασία μεταξύ ασθενών, ιατρών και φαρμακοποιών, καθώς και συνεχή εκπαίδευση σχετικά με τα οφέλη, τους κινδύνους και τις προκλήσεις που συνδέονται με τη θεραπεία με οπιοειδή.

gnosiatriki.gr

 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η λήψη φαρμάκων χωρίς ιατρική επίβλεψη μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για την υγεία σας. Ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες που αναγράφονται στις συσκευασίες των φαρμακευτικών σκευασμάτων, καθώς ενδέχεται να υπάρχουν αλλαγές στις προδιαγραφές των προϊόντων που προμηθεύεστε. Τα εμπορικά ονόματα που χρησιμοποιούνται σε αυτό το κείμενο είναι απλώς παραδείγματα δημοφιλών φαρμάκων με τις ουσίες που περιγράφονται, αλλά η ακριβής σύσταση μπορεί να διαφέρει από προϊόν σε προϊόν. Εδώ, η έμφαση δίνεται στις δραστικές ουσίες και όχι στα εμπορικά ονόματα. Τα ονόματα των φαρμάκων παρατίθενται μόνο για την ευκολία των αναγνωστών, αλλά πρέπει να διαβάζετε τις οδηγίες του κάθε σκευάσματος που θα χρησιμοποιήσετε καθώς μπορεί να διαφέρει. Η συνεχής επικοινωνία με τον γιατρό και τον φαρμακοποιό σας είναι απαραίτητη. Μην καταφεύγετε ποτέ στην αυτοχορήγηση φαρμάκων, γιατί εκθέτετε την υγεία σας σε σημαντικούς κινδύνους.

 

Βιβλιογραφία

  • Mystakidou, K., et al. “Oral Transmucosal Fentanyl Citrate: Overview of Pharmacological and Clinical Characteristics.” Drug Delivery, vol. 13, no. 4, 2006, pp. 269-276., tandfonline
  • Smith, J. S., et al. “Pharmacokinetics of Fentanyl Citrate and Norfentanyl in Holstein Calves and Effect of Analytical Performances on Fentanyl Parameter Estimation.” Journal of Veterinary Pharmacology and Therapeutics, vol. 41, no. 4, 2018, pp. 555-561., onlinelibrary
  • Anderson, C., and M. MacKay. “Stability of Fentanyl Citrate, Hydromorphone Hydrochloride, Ketamine Hydrochloride, Midazolam, Morphine Sulfate, and Pentobarbital Sodium in Polypropylene Syringes.” Pharmacy, vol. 3, no. 4, 2015, pp. 379-385., mdpi

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.