Αλλεργίες: Τα 10 Συνηθέστερα Συμπτώματα

Αλλεργίες - Φτέρνισμα: Φωτογραφία που δείχνει ένα άτομο να φτερνίζεται, ένα άλλο σύμπτωμα αλλεργίας.

Οι αλλεργίες αποτελούν μια υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε ουσίες που είναι συνήθως αβλαβείς, τα αλλεργιογόνα. Προκαλούν ποικίλα συμπτώματα, από ήπιες εκδηλώσεις όπως φτάρνισμα και φαγούρα, μέχρι σοβαρές καταστάσεις όπως η αναφυλαξία. Οι αλλεργίες επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, με αυξανόμενη συχνότητα τις τελευταίες δεκαετίες. Η κατανόηση των μηχανισμών, η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη αντιμετώπιση είναι κρίσιμης σημασίας για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των αλλεργικών ατόμων.

Οι αλλεργίες είναι μια σύνθετη και ευρέως διαδεδομένη ομάδα διαταραχών που εκδηλώνονται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά υπερβολικά σε ορισμένες ουσίες. Αυτές οι ουσίες, γνωστές ως αλλεργιογόνα, μπορεί να είναι αβλαβείς για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά σε αλλεργικά άτομα πυροδοτούν μια ακολουθία ανοσολογικών αποκρίσεων που οδηγούν σε φλεγμονή και ενοχλητικά συμπτώματα. Από την εποχική ρινίτιδα και το έκζεμα έως τις σοβαρές τροφικές αλλεργίες, οι αλλεργικές παθήσεις επηρεάζουν την καθημερινότητα αμέτρητων ανθρώπων, καθιστώντας αναγκαία την ενημέρωση, την πρόληψη και την αποτελεσματική διαχείριση.

 

Κατανόηση των Αλλεργιών

Οι αλλεργίες αποτελούν μια σύνθετη και συχνά παρεξηγημένη κατάσταση που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Πίσω από τα ενοχλητικά συμπτώματα και τις δυσάρεστες εμπειρίες κρύβεται ένας περίπλοκος μηχανισμός του ανοσοποιητικού συστήματος. Ας εξερευνήσουμε τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα μας όταν αναπτύσσουμε μια αλλεργία και ποια είναι τα πιο συνηθισμένα αλλεργιογόνα που πυροδοτούν αυτές τις αντιδράσεις.

 

Τι είναι οι αλλεργίες και πώς εκδηλώνονται

Οι αλλεργίες είναι μια υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε ουσίες που είναι συνήθως αβλαβείς για τους περισσότερους ανθρώπους. Όταν ένα αλλεργικό άτομο έρχεται σε επαφή με ένα αλλεργιογόνο, το σώμα του παράγει αντισώματα γνωστά ως ανοσοσφαιρίνη Ε (IgE). Αυτά τα αντισώματα προσκολλώνται στα μαστοκύτταρα, κύτταρα που βρίσκονται στους ιστούς σε όλο το σώμα. Όταν τα IgE αντισώματα αναγνωρίσουν ξανά το αλλεργιογόνο, τα μαστοκύτταρα απελευθερώνουν χημικές ουσίες όπως η ισταμίνη, προκαλώντας φλεγμονή και συμπτώματα αλλεργίας.

Τα συμπτώματα μιας αλλεργικής αντίδρασης ποικίλλουν ανάλογα με το άτομο και το εμπλεκόμενο αλλεργιογόνο. Μπορεί να περιλαμβάνουν φτάρνισμα, ρινική καταρροή, φαγούρα στα μάτια, εξανθήματα στο δέρμα, δύσπνοια ή ακόμη και αναφυλαξία, μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή κατάσταση. Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων μπορεί να κυμαίνεται από ήπια έως σοβαρή, και σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής ενός ατόμου.

 

Τα πιο συνηθισμένα αλλεργιογόνα

Τα αλλεργιογόνα μπορεί να είναι ουσίες που βρίσκονται στον αέρα, στα τρόφιμα ή στο περιβάλλον μας. Ορισμένα από τα πιο συνηθισμένα αλλεργιογόνα περιλαμβάνουν:

 • Γύρη από δέντρα, γρασίδι και ζιζάνια
 • Ακάρεα σκόνης
 • Τροφές όπως φιστίκια, γάλα, αυγά και θαλασσινά
 • Τρίχες και φολίδες κατοικίδιων ζώων
 • Μούχλα
 • Δηλητήριο από έντομα όπως μέλισσες και σφήκες
 • Ορισμένα φάρμακα, όπως η πενικιλίνη
 • Λάτεξ

Αν και μπορεί να μην είναι δυνατή η πλήρης αποφυγή όλων των αλλεργιογόνων, η αναγνώριση των ουσιών που προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις είναι το πρώτο βήμα για την αποτελεσματική διαχείριση των αλλεργιών.

 

Διαφορά αλλεργίας και δυσανεξίας

Συχνά γίνεται σύγχυση μεταξύ αλλεργιών και δυσανεξίας, ειδικά όταν πρόκειται για τρόφιμα. Ωστόσο, υπάρχει μια σημαντική διαφορά. Οι αλλεργίες εμπλέκουν το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ οι δυσανεξίες είναι συνήθως αντιδράσεις του πεπτικού συστήματος σε ορισμένες ουσίες.

Για παράδειγμα, η δυσανεξία στη λακτόζη οφείλεται στην έλλειψη ενός ενζύμου που απαιτείται για τη διάσπαση της λακτόζης, του σακχάρου που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως φούσκωμα, αέρια και διάρροια. Σε αντίθεση, μια αλλεργία στο γάλα προκαλεί μια ανοσολογική αντίδραση που μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως εξάνθημα, κνησμό ή ακόμη και αναφυλαξία.

Η κατανόηση των διαφορών μεταξύ αλλεργιών και δυσανεξίας είναι κρίσιμη για τη σωστή διάγνωση και διαχείριση. Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε αλλεργία ή δυσανεξία, μην διστάσετε να συμβουλευτείτε έναν ειδικό. Με την κατάλληλη φροντίδα και τις απαραίτητες προσαρμογές στον τρόπο ζωής σας, μπορείτε να διαχειριστείτε αποτελεσματικά τις αλλεργίες σας και να απολαύσετε μια πλήρη, ενεργό ζωή.

 

Διάγνωση και Αντιμετώπιση

Η ζωή με αλλεργίες μπορεί να είναι γεμάτη προκλήσεις, αλλά με τη σωστή προσέγγιση, είναι δυνατόν να τις διαχειριστείτε αποτελεσματικά και να απολαύσετε μια πλήρη, ενεργό ζωή. Το κλειδί βρίσκεται στην έγκαιρη και ακριβή διάγνωση, καθώς και στην εξεύρεση της κατάλληλης θεραπείας που ταιριάζει στις ατομικές σας ανάγκες. Ας διερευνήσουμε τις διαθέσιμες επιλογές και πώς μπορείτε να αναλάβετε τον έλεγχο της κατάστασής σας.

 

Μέθοδοι διάγνωσης αλλεργιών

Η διάγνωση των αλλεργιών συχνά ξεκινά με μια λεπτομερή ιατρική εξέταση και ένα ιστορικό των συμπτωμάτων σας. Ο γιατρός σας μπορεί να σας ρωτήσει για τη φύση, τη σοβαρότητα και τη συχνότητα των αλλεργικών σας αντιδράσεων, καθώς και για τυχόν οικογενειακό ιστορικό αλλεργιών. Από εκεί, μπορεί να συστήσει μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες διαγνωστικές εξετάσεις:

 • Δερματικές δοκιμασίες: Μικρές ποσότητες κοινών αλλεργιογόνων τοποθετούνται στο δέρμα και το δέρμα τρυπιέται ελαφρώς. Μια αλλεργική αντίδραση εμφανίζεται ως ερυθρότητα, φαγούρα ή πρήξιμο.
 • Εξετάσεις αίματος: Ειδικές εξετάσεις, όπως η μέτρηση των επιπέδων της ανοσοσφαιρίνης Ε (IgE), μπορούν να βοηθήσουν στην αναγνώριση αλλεργιών.
 • Δοκιμασίες πρόκλησης: Υπό στενή ιατρική επίβλεψη, εκτίθεστε σταδιακά σε ένα ύποπτο αλλεργιογόνο για να παρατηρηθεί η αντίδρασή σας.

Η ακριβής διάγνωση είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού σχεδίου διαχείρισης. Μόλις εντοπιστούν τα αλλεργιογόνα σας, μπορείτε να λάβετε ενημερωμένες αποφάσεις σχετικά με τη θεραπεία και τις αλλαγές στον τρόπο ζωής.

 

Φαρμακευτικές θεραπείες και ανοσοθεραπεία

Υπάρχουν διάφορες θεραπευτικές επιλογές που μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων της αλλεργίας και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής σας. Τα συνηθισμένα φάρμακα περιλαμβάνουν:

 1. Αντιισταμινικά: Αυτά τα φάρμακα μπλοκάρουν τη δράση της ισταμίνης, μειώνοντας συμπτώματα όπως ρινική καταρροή, φτάρνισμα και φαγούρα στα μάτια.
 2. Αποσυμφορητικά: Χρησιμοποιούνται για τη μείωση της συμφόρησης της μύτης και των κόλπων.
 3. Κορτικοστεροειδή: Τα από του στόματος ή τοπικά χορηγούμενα στεροειδή μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή και να ανακουφίσουν από σοβαρά συμπτώματα.
 4. Βρογχοδιασταλτικά: Για άτομα με αλλεργικό άσθμα, αυτά τα φάρμακα χαλαρώνουν τους αεραγωγούς, διευκολύνοντας την αναπνοή.
  Για όσους αναζητούν μια πιο μακροπρόθεσμη λύση, η ανοσοθεραπεία μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη. Αυτή η προσέγγιση περιλαμβάνει τη χορήγηση μικρών, σταδιακά αυξανόμενων δόσεων ενός αλλεργιογόνου για να “εκπαιδεύσει” το ανοσοποιητικό σύστημα να αναπτύξει ανοχή. Η ανοσοθεραπεία μπορεί να χορηγηθεί με ενέσεις, υπογλώσσια χάπια ή σταγόνες και συχνά μειώνει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων μακροπρόθεσμα.

 

Φυσικοί τρόποι διαχείρισης των αλλεργιών

Εκτός από τις ιατρικές παρεμβάσεις, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας για να διαχειριστείτε τις αλλεργίες σας:

 1. Αποφύγετε τα αλλεργιογόνα: Ελαχιστοποιήστε την έκθεσή σας σε γνωστά αλλεργιογόνα στο σπίτι, στην εργασία και σε εξωτερικούς χώρους.
 2. Παρακολουθήστε τις μετρήσεις γύρης: Ελέγξτε τις τοπικές αναφορές για τα επίπεδα γύρης και περιορίστε τον χρόνο που περνάτε σε εξωτερικούς χώρους όταν οι μετρήσεις είναι υψηλές.
 3. Κρατήστε ένα ημερολόγιο συμπτωμάτων: Καταγράψτε τα συμπτώματά σας, τις δραστηριότητές σας και τους παράγοντες που ενδέχεται να συμβάλλουν στην εμφάνιση αλλεργικών αντιδράσεων. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε πρότυπα και να αναγνωρίσετε πιθανά αλλεργιογόνα.
 4. Υιοθετήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής: Μια ισορροπημένη διατροφή, τακτική άσκηση και επαρκής ύπνος μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε καλύτερα τα συμπτώματά σας.

Θυμηθείτε, το ταξίδι προς την αποτελεσματική διαχείριση των αλλεργιών είναι μοναδικό για τον καθένα. Συνεργαστείτε στενά με τον γιατρό σας για να αναπτύξετε μια εξατομικευμένη προσέγγιση που λειτουργεί για εσάς. Με επιμονή, υπομονή και μια θετική στάση, μπορείτε να ανακτήσετε τον έλεγχο και να ζήσετε μια πλήρη ζωή παρά τις αλλεργίες σας.

 

Αλλεργίες σε Ειδικές Ομάδες

Οι αλλεργίες δεν κάνουν διακρίσεις – μπορούν να επηρεάσουν άτομα όλων των ηλικιών και σε διάφορα στάδια της ζωής τους. Ωστόσο, ορισμένες ομάδες, όπως τα παιδιά, οι έγκυες γυναίκες και οι ηλικιωμένοι, μπορεί να αντιμετωπίσουν μοναδικές προκλήσεις και να χρειαστούν ειδική προσοχή. Ας διερευνήσουμε πώς οι αλλεργίες μπορούν να επηρεάσουν αυτές τις ομάδες και ποια μέτρα μπορούν να ληφθούν για τη διασφάλιση της υγείας και της ευημερίας τους.

 

Αλλεργίες στα παιδιά – ιδιαιτερότητες και προσέγγιση

Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα επιρρεπή στην ανάπτυξη αλλεργιών, με συμπτώματα που συχνά εμφανίζονται στην πρώιμη παιδική ηλικία. Οι πιο συχνές παιδικές αλλεργίες περιλαμβάνουν τροφικές αλλεργίες, έκζεμα, αλλεργική ρινίτιδα και άσθμα. Για τους γονείς, η πλοήγηση σε αυτό το έδαφος μπορεί να είναι δύσκολη, καθώς τα παιδιά μπορεί να μην είναι σε θέση να εκφράσουν τα συμπτώματά τους ή να κατανοήσουν πλήρως τους περιορισμούς που επιβάλλονται από την κατάστασή τους.

Η διαχείριση των παιδικών αλλεργιών απαιτεί μια ολιστική προσέγγιση που περιλαμβάνει προσεκτική αποφυγή αλλεργιογόνων, κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και εκπαίδευση τόσο του παιδιού όσο και των φροντιστών του. Η συνεργασία με παιδίατρο ή παιδικό αλλεργιολόγο είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού σχεδίου διαχείρισης. Επιπλέον, η δημιουργία ενός ασφαλούς και υποστηρικτικού περιβάλλοντος στο σπίτι και στο σχολείο μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να αισθάνονται σίγουρα και να συμμετέχουν πλήρως στις δραστηριότητες παρά τις αλλεργίες τους.

 

Αλλεργίες κατά την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό

Οι ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάσουν τις αλλεργίες με ποικίλους τρόπους. Ορισμένες γυναίκες μπορεί να παρατηρήσουν βελτίωση των συμπτωμάτων, ενώ άλλες μπορεί να βιώσουν επιδείνωση ή ακόμη και να αναπτύξουν νέες αλλεργίες. Η διαχείριση των αλλεργιών κατά τη διάρκεια αυτής της ευαίσθητης περιόδου απαιτεί προσεκτική εξέταση, καθώς πολλά συνήθη φάρμακα για τις αλλεργίες μπορεί να μην είναι κατάλληλα για χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού.

Οι έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες με αλλεργίες θα πρέπει να συνεργάζονται στενά με τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψής τους για να αναπτύξουν ένα ασφαλές και αποτελεσματικό σχέδιο θεραπείας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει μη φαρμακευτικές στρατηγικές, όπως αποφυγή αλλεργιογόνων και τεχνικές διαχείρισης του άγχους, καθώς και προσεκτικά επιλεγμένα φάρμακα όταν είναι απαραίτητο. Με την κατάλληλη φροντίδα και υποστήριξη, οι αλλεργίες μπορούν να διαχειριστούν αποτελεσματικά καθ’ όλη τη διάρκεια αυτού του ιδιαίτερου κεφαλαίου της ζωής.

 

Αλλεργίες στην τρίτη ηλικία

Ενώ πολλοί άνθρωποι αναπτύσσουν αλλεργίες στην παιδική ηλικία, δεν είναι ασυνήθιστο για τα συμπτώματα να εμφανίζονται για πρώτη φορά στην τρίτη ηλικία. Οι ηλικιωμένοι με αλλεργίες αντιμετωπίζουν μοναδικές προκλήσεις, καθώς τα συμπτώματα μπορεί να είναι πιο δύσκολο να αναγνωριστούν και να αντιμετωπιστούν λόγω συννοσηρότητας και πολυφαρμακίας.

Οι ηλικιωμένοι και οι φροντιστές τους θα πρέπει να είναι ενήμεροι για τις αλλαγές στα αναπνευστικά ή δερματικά συμπτώματα που θα μπορούσαν να υποδηλώνουν μια αναδυόμενη αλλεργική κατάσταση. Η συνεργασία με έναν αλλεργιολόγο που έχει εμπειρία στη φροντίδα ηλικιωμένων ασθενών μπορεί να βοηθήσει στην εξασφάλιση ακριβούς διάγνωσης και κατάλληλης θεραπείας. Με προσεκτική διαχείριση και προσαρμογές στον τρόπο ζωής, οι ηλικιωμένοι με αλλεργίες μπορούν να διατηρήσουν μια καλή ποιότητα ζωής και να συνεχίσουν να συμμετέχουν στις δραστηριότητες που απολαμβάνουν.

Ανεξάρτητα από την ηλικία ή το στάδιο της ζωής, η ζωή με αλλεργίες μπορεί να παρουσιάσει μοναδικές προκλήσεις. Ωστόσο, με τις κατάλληλες γνώσεις, υποστήριξη και στρατηγικές διαχείρισης, είναι δυνατόν να επιτευχθεί ο έλεγχος των συμπτωμάτων και να διατηρηθεί η βέλτιστη υγεία και ευεξία. Μην διστάσετε να ζητήσετε καθοδήγηση από επαγγελματίες υγείας και να συνηγορήστε για τη φροντίδα που χρειάζεστε – είστε ο καλύτερος συνήγορος του εαυτού σας στο ταξίδι σας με τις αλλεργίες.

 

Επίλογος

Οι αλλεργίες αποτελούν μια σύνθετη και πολυδιάστατη πρόκληση που επηρεάζει ολοένα και περισσότερους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Μέσα από αυτή τη διερεύνηση, έχουμε αποκτήσει μια βαθύτερη κατανόηση των μηχανισμών πίσω από τις αλλεργικές αντιδράσεις, των κοινών αλλεργιογόνων που τις πυροδοτούν και των ποικίλων στρατηγικών διαχείρισης που είναι διαθέσιμες. Είτε είστε γονέας ενός παιδιού με αλλεργίες, είτε αντιμετωπίζετε προσωπικά συμπτώματα, είτε φροντίζετε έναν ηλικιωμένο αγαπημένο σας, η γνώση είναι δύναμη. Εξοπλισμένοι με τα εργαλεία και τις πληροφορίες που χρειάζεστε, μπορείτε να αναλάβετε ενεργό ρόλο στη διαχείριση των αλλεργιών και να ζήσετε μια πλήρη, υγιή ζωή. Θυμηθείτε, δεν είστε μόνοι σε αυτό το ταξίδι – με την υποστήριξη επαγγελματιών υγείας, αγαπημένων προσώπων και μιας ενημερωμένης κοινότητας, μπορείτε να ξεπεράσετε τις προκλήσεις των αλλεργιών και να αγκαλιάσετε ένα φωτεινό, ελπιδοφόρο μέλλον.

 

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

annualreviews.org,

onlinelibrary.wiley.com,

cell.com,

onlinelibrary.wiley.com,

link.springer.com

 

Συχνές Ερωτήσεις

Τι είναι οι αλλεργίες;

Οι αλλεργίες είναι μια υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε μια κατά τα άλλα αβλαβή ουσία, γνωστή ως αλλεργιογόνο. Τα συμπτώματα μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά. Συμβουλευτείτε γιατρό για ιατρική συμβουλή.

Ποια είναι τα πιο κοινά αλλεργιογόνα;

Τα συνηθέστερα αλλεργιογόνα περιλαμβάνουν γύρη, ακάρεα σκόνης, τρίχες κατοικίδιων ζώων, τρόφιμα όπως φιστίκια, γάλα και αυγά, και ορισμένα φάρμακα. Ωστόσο, οι αλλεργίες μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Αναζητήστε ιατρική συμβουλή για εξατομικευμένη αξιολόγηση.

Πώς διαγιγνώσκονται οι αλλεργίες;

Οι αλλεργίες διαγιγνώσκονται συνήθως με δερματικές δοκιμές, εξετάσεις αίματος ή δοκιμές πρόκλησης. Ένας αλλεργιολόγος μπορεί να καθορίσει την καλύτερη μέθοδο με βάση το ιστορικό και τα συμπτώματα. Η ιατρική αξιολόγηση είναι απαραίτητη για ακριβή διάγνωση.

Ποια είναι τα συνήθη συμπτώματα των αλλεργιών;

Τα συμπτώματα αλλεργίας περιλαμβάνουν συνήθως φτέρνισμα, φαγούρα στη μύτη/τα μάτια/τον λαιμό, καταρροή, δακρύρροια, εξάνθημα και δυσκολία στην αναπνοή. Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί αναφυλαξία. Συμβουλευτείτε άμεσα γιατρό για οποιαδήποτε ανησυχητικά συμπτώματα.

Μπορούν οι αλλεργίες να θεραπευτούν;

Δεν υπάρχει ίαση για τις αλλεργίες, αλλά τα συμπτώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με φάρμακα όπως αντιισταμινικά, αποσυμφορητικά και εισπνεόμενα στεροειδή. Η ανοσοθεραπεία μπορεί επίσης να βοηθήσει. Ένας γιατρός μπορεί να προτείνει την καλύτερη θεραπεία.

Μπορούν οι αλλεργίες να προληφθούν;

Η πλήρης πρόληψη των αλλεργιών δεν είναι πάντα δυνατή, αλλά η αποφυγή αλλεργιογόνων, η διατήρηση ενός καθαρού σπιτιού και ο έλεγχος της υγρασίας μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων. Ζητήστε από γιατρό συμβουλές πρόληψης.

Είναι οι αλλεργίες κληρονομικές;

Υπάρχει γενετική συνιστώσα στις αλλεργίες, αλλά δεν κληρονομούνται απευθείας. Εάν ένας ή και οι δύο γονείς έχουν αλλεργίες, το παιδί διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξει αλλεργίες. Ένας γιατρός μπορεί να παράσχει περαιτέρω καθοδήγηση.

Πότε πρέπει να δω γιατρό για αλλεργίες;

Συμβουλευτείτε γιατρό εάν τα συμπτώματα αλλεργίας δεν ελέγχονται με φάρμακα χωρίς συνταγή, αν τα συμπτώματα επηρεάζουν την ποιότητα ζωής ή αν εμφανίσατε σοβαρή αλλεργική αντίδραση. Η έγκαιρη ιατρική παρέμβαση είναι σημαντική.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.