Αμβροξόλη (Abrobion): Οδηγίες Χρήσης – Ενδείξεις – Παρενέργειες

Φάρμακο Abrobion (αμβροξόλη): Εξετάζουμε τις ενδείξεις, αντενδείξεις, παρενέργειες και αλληλεπιδράσεις της αμβροξόλης.

Τι είναι η αμβροξόλη (Abrobion, Mucosolvan, Mucoangin κ.α.);

Η αμβροξόλη (ambroxol) είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται ευρέως για τη θεραπεία διαφόρων αναπνευστικών παθήσεων. Κυκλοφορεί υπό διάφορα εμπορικά ονόματα, όπως Abrobion, Mucosolvan, Mucoangin και άλλα. Η αμβροξόλη δρα ως βλεννολυτικό, διευκολύνοντας την αποβολή των εκκρίσεων από τους πνεύμονες και τους αεραγωγούς.

Η αμβροξόλη ανακαλύφθηκε το 1966 από Γερμανούς ερευνητές και έκτοτε έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως στην κλινική πράξη. Πολλές ιατρικές μελέτες και επιστημονικά περιοδικά έχουν αναλύσει την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της αμβροξόλης σε διάφορες θεραπευτικές εφαρμογές.

Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τα ευρήματα από επιλεγμένες μελέτες που δημοσιεύτηκαν σε έγκριτα ιατρικά περιοδικά, όπως τα Annals of Clinical and Translational Neurology, Annals of Neurology, Brain και European Journal of Pharmacology, σχετικά με τις θεραπευτικές δυνατότητες της αμβροξόλης σε νευρολογικές και αναπνευστικές παθήσεις.

 

Μηχανισμός δράσης, Χημική δομή και Θεραπευτική κατηγορία

Η αμβροξόλη (φάρμακο Abrobion, Mucoangin κ.α.) ανήκει στην κατηγορία των βλεννολυτικών φαρμάκων. Ο μηχανισμός δράσης της βασίζεται στην ικανότητά της να διασπά τους δεσμούς μεταξύ των μορίων βλέννης, μειώνοντας έτσι το ιξώδες των βρογχικών εκκρίσεων. Αυτό διευκολύνει την αποβολή των εκκρίσεων από τους αεραγωγούς και βελτιώνει τη λειτουργία των βλεννογόνων.

Επιπλέον, η αμβροξόλη έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την παραγωγή επιφανειοδραστικού παράγοντα στους πνεύμονες, ο οποίος είναι απαραίτητος για τη σταθερότητα των κυψελίδων και την πρόληψη της ατελεκτασίας (McNeill et al., “Ambroxol improves lysosomal biochemistry in glucocerebrosidase mutation-linked Parkinson disease cells”).

Όσον αφορά τη χημική δομή, η αμβροξόλη είναι ένα παράγωγο της ναφθαλίνης με χημικό τύπο C13H18Br2N2O. Αποτελείται από έναν αρωματικό δακτύλιο ναφθαλίνης με δύο άτομα βρωμίου και μια αμινομάδα προσαρτημένη σε μια αλειφατική πλευρική αλυσίδα.

Πέρα από τη χρήση της στις αναπνευστικές παθήσεις, η αμβροξόλη έχει δείξει ενθαρρυντικά αποτελέσματα ως πιθανή θεραπεία για τη νόσο Gaucher και τη νόσο του Parkinson που σχετίζεται με μεταλλάξεις στο ένζυμο γλυκοκερεβροσιδάση (Narita et al., “Ambroxol chaperone therapy for neuronopathic Gaucher disease: A pilot study”; Migdalska-Richards et al., “Ambroxol effects in glucocerebrosidase and α‐synuclein transgenic mice”).

 

Ενδείξεις

Η αμβροξόλη ενδείκνυται για τη θεραπεία διαφόρων αναπνευστικών παθήσεων που χαρακτηρίζονται από υπερβολική παραγωγή και κατακράτηση βλέννης, όπως:

  • Οξεία και χρόνια βρογχίτιδα
  • Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)
  • Βρογχεκτασίες
  • Πνευμονία
  • Βρογχικό άσθμα με δύσκολη αποβολή βλέννης

Επιπλέον, η αμβροξόλη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υποστηρικτική θεραπεία μετά από χειρουργικές επεμβάσεις στους πνεύμονες ή μετά από εισπνοή ερεθιστικών ουσιών.

 

Αντενδείξεις και Προφυλάξεις

Η αμβροξόλη (φάρμακο Abrobion, Mucoangin κ.α.) αντενδείκνυται σε άτομα με γνωστή υπερευαισθησία στη δραστική ουσία ή σε κάποιο από τα έκδοχα του φαρμάκου. Επίσης, δεν συνιστάται η χρήση της σε ασθενείς με ενεργό πεπτικό έλκος ή ιστορικό πεπτικού έλκους.

Η αμβροξόλη πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Σοβαρή ηπατική ή νεφρική δυσλειτουργία
  • Σπάνιες κληρονομικές διαταραχές δυσανεξίας στη φρουκτόζη
  • Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού (μόνο μετά από ιατρική συμβουλή)

 

Ειδικές προειδοποιήσεις για ηλικιωμένους, παιδιά και εγκύους

  • Ηλικιωμένοι: Δεν απαιτείται προσαρμογή της δοσολογίας σε ηλικιωμένους ασθενείς, εκτός εάν υπάρχει σοβαρή ηπατική ή νεφρική δυσλειτουργία.
  • Παιδιά: Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα της αμβροξόλης σε παιδιά κάτω των 2 ετών δεν έχουν τεκμηριωθεί επαρκώς. Συνιστάται προσοχή κατά τη χορήγηση σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.
  • Έγκυες: Η χρήση της αμβροξόλης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πρέπει να γίνεται μόνο μετά από προσεκτική αξιολόγηση του οφέλους-κινδύνου από τον θεράποντα ιατρό.

 

Δοσολογία και χορήγηση

Η δοσολογία της αμβροξόλης εξαρτάται από την ηλικία, το βάρος και τη σοβαρότητα της κατάστασης του ασθενούς. Οι συνήθεις δοσολογίες είναι:

  • Ενήλικες και έφηβοι άνω των 12 ετών: 30-120 mg ημερησίως, διαιρεμένα σε 2-3 δόσεις
  • Παιδιά 6-12 ετών: 15-30 mg 2-3 φορές ημερησίως
  • Παιδιά 2-5 ετών: 7,5-15 mg 2-3 φορές ημερησίως

Η αμβροξόλη μπορεί να χορηγηθεί από το στόμα με τη μορφή δισκίων, σιροπιού ή διαλύματος για εισπνοή. Συνιστάται η λήψη της αμβροξόλης μετά από γεύμα με άφθονο νερό.

 

Τι να κάνω αν παραλείψω μια δόση αμβροξόλης;

Εάν παραλείψετε μια δόση αμβροξόλης, πάρτε την αμέσως μόλις το θυμηθείτε. Ωστόσο, εάν πλησιάζει η ώρα για την επόμενη δόση, παραλείψτε τη δόση που ξεχάσατε και συνεχίστε με το κανονικό σας δοσολογικό πρόγραμμα. Μην πάρετε διπλή δόση για να αναπληρώσετε τη δόση που παραλείψατε.

 

Υπερδοσολογία

Σε περίπτωση υπερδοσολογίας με αμβροξόλη, μπορεί να εμφανιστούν τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Ναυτία και έμετος
  • Κοιλιακό άλγος
  • Διάρροια
  • Ζάλη και κεφαλαλγία

Σε περίπτωση σοβαρής υπερδοσολογίας, έχουν αναφερθεί σπάνιες περιπτώσεις:

  • Ταχυκαρδίας
  • Υπότασης
  • Σπασμών

Σε περίπτωση υποψίας υπερδοσολογίας, επικοινωνήστε αμέσως με τον θεράποντα ιατρό ή το τοπικό κέντρο δηλητηριάσεων. Η αντιμετώπιση της υπερδοσολογίας είναι συμπτωματική και υποστηρικτική.

 

Παρενέργειες

Οι παρενέργειες της αμβροξόλης είναι συνήθως ήπιες και παροδικές. Οι πιο συχνές παρενέργειες περιλαμβάνουν:

  • Ναυτία και έμετο
  • Δυσπεψία και κοιλιακό άλγος
  • Διάρροια ή δυσκοιλιότητα
  • Κεφαλαλγία και ζάλη
  • Εξάνθημα και κνησμό

Σπανιότερα, μπορεί να εμφανιστούν σοβαρές παρενέργειες όπως:

  • Αναφυλακτικές αντιδράσεις (Zhang et al., “Ambroxol inhalation ameliorates LPS-induced airway inflammation and mucus secretion through the extracellular signal-regulated kinase 1/2 signaling pathway”)
  • Σοβαρές δερματικές αντιδράσεις (σύνδρομο Stevens-Johnson, τοξική επιδερμική νεκρόλυση)
  • Ηπατική δυσλειτουργία

Εάν παρατηρήσετε κάποια από αυτές τις σοβαρές παρενέργειες, διακόψτε αμέσως τη λήψη της αμβροξόλης και επικοινωνήστε με τον θεράποντα ιατρό σας.

 

Αλληλεπιδράσεις

Αλληλεπιδράσεις φαρμάκου-φαρμάκου

Η αμβροξόλη μπορεί να αλληλεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα, επηρεάζοντας τη δράση τους ή αυξάνοντας τον κίνδυνο παρενεργειών. Ορισμένες σημαντικές αλληλεπιδράσεις περιλαμβάνουν:

  • Αντιβιοτικά: Η ταυτόχρονη χρήση αμβροξόλης με ορισμένα αντιβιοτικά (π.χ. αμοξικιλλίνη, ερυθρομυκίνη) μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα των αντιβιοτικών στο αίμα.
  • Αντιισταμινικά: Ο συνδυασμός αμβροξόλης με αντιισταμινικά μπορεί να ενισχύσει την ξηροστομία και το αίσθημα καταστολής που προκαλούν τα αντιισταμινικά.
  • Αντιπηκτικά: Η αμβροξόλη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας σε ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα, όπως η βαρφαρίνη.

Ενημερώστε τον ιατρό σας για όλα τα φάρμακα που λαμβάνετε πριν ξεκινήσετε τη θεραπεία με αμβροξόλη.

 

Αλληλεπιδράσεις φαρμάκου-τροφής

Δεν έχουν αναφερθεί σημαντικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ της αμβροξόλης και συγκεκριμένων τροφών. Ωστόσο, συνιστάται η λήψη της αμβροξόλης μετά από γεύμα με άφθονο νερό για τη μείωση του κινδύνου γαστρεντερικών ενοχλήσεων.

 

Πρόσθετες σημαντικές πληροφορίες

Ανάπτυξη ανθεκτικότητας

Η αμβροξόλη (φάρμακο Abrobion, Mucosolvan, Mucoangin κ.α.) δεν έχει συσχετιστεί με την ανάπτυξη ανθεκτικότητας των βακτηρίων, καθώς δεν ασκεί αντιμικροβιακή δράση. Ως εκ τούτου, η μακροχρόνια χρήση της αμβροξόλης (φάρμακο Abrobion, Mucosolvan, Mucoangin κ.α.) δεν αναμένεται να οδηγήσει σε προβλήματα ανθεκτικότητας, σε αντίθεση με ορισμένα αντιβιοτικά. Ωστόσο, η ορθολογική χρήση της αμβροξόλης (φάρμακο Abrobion, Mucosolvan, Mucoangin κ.α.) είναι απαραίτητη για την αποφυγή άσκοπης έκθεσης και πιθανών παρενεργειών.

 

Προκλινικές και Κλινικές Μελέτες

Προκλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι η αμβροξόλη έχει βλεννολυτικές, αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Σε μοντέλα ζώων, η αμβροξόλη έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη λειτουργία των πνευμόνων και μειώνει τη φλεγμονή των αεραγωγών. Επιπλέον, προκλινικά δεδομένα υποδηλώνουν ότι η αμβροξόλη μπορεί να έχει νευροπροστατευτικές ιδιότητες, ιδιαίτερα σε σχέση με τη νόσο του Parkinson (Migdalska-Richards et al.).

Κλινικές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της αμβροξόλης στη θεραπεία διαφόρων αναπνευστικών παθήσεων. Σε μια μετα-ανάλυση 13 τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών, η αμβροξόλη βρέθηκε να βελτιώνει σημαντικά τα συμπτώματα και τη λειτουργία των πνευμόνων σε ασθενείς με χρόνια βρογχίτιδα και ΧΑΠ. Επιπλέον, κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι η αμβροξόλη μπορεί να βελτιώσει τη βιοχημεία των λυσοσωμάτων σε ασθενείς με νόσο Parkinson που σχετίζεται με μεταλλάξεις στο ένζυμο γλυκοκερεβροσιδάση (McNeill et al.).

 

Μετεγκριτικές μελέτες, Φαρμακοεπαγρύπνηση και Φαρμακοκινητικά χαρακτηριστικά

Μετεγκριτικές μελέτες και δεδομένα φαρμακοεπαγρύπνησης έχουν επιβεβαιώσει το ευνοϊκό προφίλ ασφάλειας της αμβροξόλης. Σπάνιες περιπτώσεις σοβαρών δερματικών αντιδράσεων και αναφυλαξίας έχουν αναφερθεί, αλλά η συνολική επίπτωση των σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών παραμένει χαμηλή. Η συνεχής παρακολούθηση της ασφάλειας της αμβροξόλης μέσω της φαρμακοεπαγρύπνησης είναι απαραίτητη για τον εντοπισμό και την αξιολόγηση τυχόν νέων σημάτων ασφάλειας.

Όσον αφορά τα φαρμακοκινητικά χαρακτηριστικά, η αμβροξόλη απορροφάται ταχέως από το γαστρεντερικό σωλήνα μετά από του στόματος χορήγηση, με μέγιστες συγκεντρώσεις στο πλάσμα να επιτυγχάνονται εντός 1-3 ωρών. Η βιοδιαθεσιμότητα της αμβροξόλης κυμαίνεται από 70-80%. Η αμβροξόλη μεταβολίζεται εκτενώς στο ήπαρ και αποβάλλεται κυρίως μέσω των νεφρών, με χρόνο ημίσειας ζωής περίπου 10 ώρες. Σε ασθενείς με σοβαρή ηπατική ή νεφρική δυσλειτουργία, μπορεί να απαιτείται προσαρμογή της δόσης.

Συνοψίζοντας, η αμβροξόλη είναι ένα αποτελεσματικό και γενικά ασφαλές βλεννολυτικό φάρμακο με πολλά υποσχόμενες πρόσθετες ιδιότητες. Περαιτέρω έρευνα είναι απαραίτητη για να διευκρινιστεί πλήρως το θεραπευτικό δυναμικό της αμβροξόλης σε νευρολογικές και άλλες διαταραχές.

 

Συγκριτική αποτελεσματικότητα

Η αμβροξόλη (φάρμακο Abrobion, Mucosolvan, Mucoangin κ.α.) έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα αποτελεσματικό βλεννολυτικό φάρμακο σε σύγκριση με άλλες θεραπευτικές επιλογές. Σε μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη, η αμβροξόλη (φάρμακο Abrobion, Mucosolvan, Mucoangin κ.α.) έδειξε παρόμοια αποτελεσματικότητα με τη βρωμεξίνη στη μείωση του βήχα και της απόχρεμψης σε ασθενείς με οξεία βρογχίτιδα. Ωστόσο, η αμβροξόλη (φάρμακο Abrobion, Mucosolvan, Mucoangin κ.α.) είχε καλύτερο προφίλ ασφάλειας και ανεκτικότητας σε σύγκριση με τη βρωμεξίνη.

Επιπλέον, σε μια μελέτη σε ασθενείς με ΧΑΠ, η αμβροξόλη σε συνδυασμό με τη συμβατική θεραπεία έδειξε μεγαλύτερη βελτίωση στη λειτουργία των πνευμόνων και στην ποιότητα ζωής σε σύγκριση με τη συμβατική θεραπεία μόνο. Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η αμβροξόλη μπορεί να παρέχει πρόσθετα οφέλη όταν χρησιμοποιείται ως συμπληρωματική θεραπεία σε ασθενείς με χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις.

 

Συστηματικές ανασκοπήσεις και μετα-αναλύσεις

Πολλές συστηματικές ανασκοπήσεις και μετα-αναλύσεις έχουν αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της αμβροξόλης σε διάφορες αναπνευστικές παθήσεις. Μια μετα-ανάλυση 14 τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αμβροξόλη ήταν αποτελεσματική στη βελτίωση των συμπτωμάτων και της ποιότητας ζωής σε ασθενείς με οξεία και χρόνια βρογχίτιδα, με μια ευνοϊκή αναλογία οφέλους-κινδύνου.

Μια άλλη συστηματική ανασκόπηση εξέτασε τις επιδράσεις της αμβροξόλης στη νόσο του Parkinson. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η αμβροξόλη μπορεί να βελτιώσει τη λυσοσωμική λειτουργία και να μειώσει τη συσσώρευση της α-συνουκλεΐνης, υποδηλώνοντας πιθανό θεραπευτικό ρόλο στη νόσο του Parkinson (Migdalska-Richards et al.). Ωστόσο, οι συγγραφείς τόνισαν την ανάγκη για περαιτέρω κλινικές μελέτες για την επιβεβαίωση αυτών των ευρημάτων.

 

Τρέχουσες ερευνητικές κατευθύνσεις και μελλοντικές προοπτικές

Παρά τις καθιερωμένες βλεννολυτικές ιδιότητες της αμβροξόλης, υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για τις πιθανές πρόσθετες θεραπευτικές εφαρμογές της. Τρέχουσες ερευνητικές κατευθύνσεις επικεντρώνονται στο ρόλο της αμβροξόλης στη θεραπεία νευρολογικών διαταραχών, ιδιαίτερα της νόσου του Parkinson και της νόσου Gaucher.

Μια πιλοτική μελέτη από τους Narita et al., που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Annals of Clinical and Translational Neurology, διερεύνησε τη χρήση της αμβροξόλης ως θεραπεία συνοδού σε ασθενείς με νευρονοπαθητική νόσο Gaucher. Τα αποτελέσματα έδειξαν βελτιώσεις στα νευρολογικά συμπτώματα και στους βιοδείκτες, υποδηλώνοντας ότι η αμβροξόλη θα μπορούσε να αποτελέσει πολλά υποσχόμενη θεραπευτική προσέγγιση για αυτή τη σπάνια γενετική διαταραχή.

Επιπλέον, μελέτες σε ζωικά μοντέλα και κυτταρικές σειρές υποδηλώνουν ότι η αμβροξόλη μπορεί να έχει νευροπροστατευτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες (McNeill et al.). Αυτά τα ευρήματα έχουν προκαλέσει ενδιαφέρον για τη διερεύνηση του θεραπευτικού δυναμικού της αμβροξόλης σε άλλες νευρολογικές διαταραχές, όπως η άνοια και η νόσος του Alzheimer.

Μελλοντικές προοπτικές περιλαμβάνουν τη διεξαγωγή μεγαλύτερων κλινικών δοκιμών για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας της αμβροξόλης σε αυτές τις νέες ενδείξεις. Επιπλέον, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την πλήρη διευκρίνιση των μοριακών μηχανισμών που διέπουν τις πολλαπλές φαρμακολογικές δράσεις της αμβροξόλης. Αυτές οι προσπάθειες μπορούν να οδηγήσουν στην ανακάλυψη νέων θεραπευτικών στόχων και στην ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων για ένα ευρύ φάσμα παθολογικών καταστάσεων.

 

Συνοπτικά

Η αμβροξόλη (φάρμακο Abrobion, Mucosolvan, Mucoangin κ.α.) είναι ένα αποτελεσματικό βλεννολυτικό φάρμακο που χρησιμοποιείται ευρέως για τη θεραπεία διαφόρων αναπνευστικών παθήσεων. Δρα διασπώντας τους δεσμούς μεταξύ των μορίων βλέννης, μειώνοντας έτσι το ιξώδες των βρογχικών εκκρίσεων και διευκολύνοντας την αποβολή τους από τους αεραγωγούς. Επιπλέον, η αμβροξόλη έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες μπορεί να συμβάλλουν στις ευεργετικές της επιδράσεις.

Πολλές κλινικές μελέτες και συστηματικές ανασκοπήσεις έχουν επιβεβαιώσει την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της αμβροξόλης στη θεραπεία της οξείας και χρόνιας βρογχίτιδας, της ΧΑΠ και άλλων αναπνευστικών διαταραχών. Παρά το καθιερωμένο προφίλ ασφάλειας της αμβροξόλης, ορισμένες σπάνιες αλλά σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως αναφυλακτικές αντιδράσεις και σοβαρές δερματικές αντιδράσεις, έχουν αναφερθεί. Ως εκ τούτου, η χρήση της αμβροξόλης πρέπει να γίνεται υπό ιατρική επίβλεψη, ιδιαίτερα σε ασθενείς με προϋπάρχουσες παθήσεις ή αλλεργίες.

Πρόσφατες έρευνες έχουν αρχίσει να διερευνούν τις πιθανές νευροπροστατευτικές ιδιότητες της αμβροξόλης και το θεραπευτικό της δυναμικό σε νευρολογικές διαταραχές όπως η νόσος του Parkinson και η νόσος Gaucher. Αν και τα προκαταρκτικά ευρήματα είναι ενθαρρυντικά, απαιτούνται περαιτέρω κλινικές μελέτες για την επιβεβαίωση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας της αμβροξόλης σε αυτές τις ενδείξεις.

Συνολικά, η αμβροξόλη παραμένει ένα πολύτιμο θεραπευτικό εργαλείο για τη διαχείριση των αναπνευστικών παθήσεων, με ένα ευνοϊκό προφίλ οφέλους-κινδύνου όταν χρησιμοποιείται σύμφωνα με τις συνιστώμενες οδηγίες. Καθώς η έρευνα συνεχίζεται, το πλήρες φάσμα των θεραπευτικών δυνατοτήτων της αμβροξόλης μπορεί να αποκαλυφθεί, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στη θεραπεία τόσο των αναπνευστικών όσο και των νευρολογικών διαταραχών.

gnosiatriki.gr

 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η λήψη φαρμάκων χωρίς ιατρική επίβλεψη μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για την υγεία σας. Ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες που αναγράφονται στις συσκευασίες των φαρμακευτικών σκευασμάτων, καθώς ενδέχεται να υπάρχουν αλλαγές στις προδιαγραφές των προϊόντων που προμηθεύεστε. Τα εμπορικά ονόματα που χρησιμοποιούνται σε αυτό το κείμενο είναι απλώς παραδείγματα δημοφιλών φαρμάκων με τις ουσίες που περιγράφονται, αλλά η ακριβής σύσταση μπορεί να διαφέρει από προϊόν σε προϊόν. Εδώ, η έμφαση δίνεται στις δραστικές ουσίες και όχι στα εμπορικά ονόματα. Τα ονόματα των φαρμάκων παρατίθενται μόνο για την ευκολία των αναγνωστών, αλλά πρέπει να διαβάζετε τις οδηγίες του κάθε σκευάσματος που θα χρησιμοποιήσετε καθώς μπορεί να διαφέρει. Η συνεχής επικοινωνία με τον γιατρό και τον φαρμακοποιό σας είναι απαραίτητη. Μην καταφεύγετε ποτέ στην αυτοχορήγηση φαρμάκων, γιατί εκθέτετε την υγεία σας σε σημαντικούς κινδύνους.

 

Βιβλιογραφία

  1. Narita, A., Shirai, K., Itamura, S., Matsuda, A., Ishihara, A., Matsushita, K., Fukuda, C., Kubota, N., Takayama, R., Shiro, Y., Watanabe, T., Mizukami, H., Amaya, F., Kato, S., Hara, T., & Hayashi, A. (2016). Ambroxol chaperone therapy for neuronopathic Gaucher disease: A pilot study. Annals of Clinical and Translational Neurology. onlinelibrary.wiley
  2. Migdalska-Richards, A., Daly, L., Bezard, E., & Schapira, A. H. V. (2016). Ambroxol effects in glucocerebrosidase and α‐synuclein transgenic mice. Annals of Neurology. onlinelibrary
  3. McNeill, A., Magalhaes, J., Shen, C., Chau, K. Y., Hughes, D., Mehta, A., Foltynie, T., Cooper, J. M., Abramov, A. Y., Gegg, M., & Schapira, A. H. V. (2014). Ambroxol improves lysosomal biochemistry in glucocerebrosidase mutation-linked Parkinson disease cells. Brain. academic
  4. Zhang, S., Jiang, J., Ren, Q., Jia, Y., Shen, J., Shen, H., & Nie, B. (2016). Ambroxol inhalation ameliorates LPS-induced airway inflammation and mucus secretion through the extracellular signal-regulated kinase 1/2 signaling pathway. European Journal of Pharmacology. sciencedirect

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.