Βουδεσονίδη (Abelitan): Οδηγίες Χρήσης – Ενδείξεις – Παρενέργειες

Πίνακας Περιεχομένων

Abelitan (βουδεσονίδη): Αποτελεσματικό κορτικοστεροειδές για τη θεραπεία του άσθματοςΤι είναι το φάρμακο Abelitan;

Ορισμός και ταυτότητα του φαρμάκου

Το φάρμακο Abelitan είναι ένα φαρμακευτικό σκεύασμα που περιέχει τη δραστική ουσία βουδεσονίδη, ένα συνθετικό γλυκοκορτικοειδές με ισχυρή τοπική αντιφλεγμονώδη δράση. Χορηγείται συνήθως με τη μορφή εισπνεόμενου αερολύματος ή ρινικού σπρέι για τη θεραπεία του άσθματος, της αλλεργικής ρινίτιδας και άλλων φλεγμονωδών παθήσεων του αναπνευστικού συστήματος.

 

Θεραπευτική κατηγορία

Το φάρμακο Abelitan ανήκει στην κατηγορία των εισπνεόμενων κορτικοστεροειδών, τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως στη θεραπεία χρόνιων φλεγμονωδών παθήσεων του αναπνευστικού, όπως το άσθμα και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ). Επιπλέον, η βουδεσονίδη χορηγείται από του στόματος για την αντιμετώπιση φλεγμονωδών παθήσεων του γαστρεντερικού σωλήνα, όπως η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα (Sherlock et al., “Oral budesonide for induction of remission in ulcerative colitis”).

 

Χημική δομή και ιδιότητες

Η βουδεσονίδη είναι ένα συνθετικό γλυκοκορτικοειδές που προέρχεται από την 16α-υδροξυπρεδνιζολόνη. Η χημική της δομή περιλαμβάνει έναν εστερικό δεσμό στη θέση C-21, ο οποίος αυξάνει την τοπική αντιφλεγμονώδη δράση και μειώνει τις συστηματικές παρενέργειες σε σύγκριση με άλλα κορτικοστεροειδή. Η βουδεσονίδη έχει χαμηλή συστηματική βιοδιαθεσιμότητα λόγω του εκτεταμένου μεταβολισμού πρώτης διόδου στο ήπαρ.

 

Μηχανισμός δράσης

Ο μηχανισμός δράσης της βουδεσονίδης βασίζεται στην αλληλεπίδρασή της με τους ενδοκυτταρικούς υποδοχείς γλυκοκορτικοειδών. Αυτή η αλληλεπίδραση οδηγεί στην καταστολή της έκφρασης προφλεγμονωδών γονιδίων και στην ενεργοποίηση αντιφλεγμονωδών γονιδίων, με αποτέλεσμα τη μείωση της φλεγμονής στους πνεύμονες και σε άλλους ιστούς-στόχους. Η βουδεσονίδη έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνει τον αριθμό των εωσινόφιλων και των Τ-λεμφοκυττάρων στους αεραγωγούς, καθώς και την έκκριση προφλεγμονωδών κυτοκινών (Bateman et al., “As-needed budesonide–formoterol versus maintenance budesonide in mild asthma”).

 

Προειδοποιήσεις

Προφυλάξεις πριν τη λήψη

Πριν από τη λήψη του Abelitan, είναι σημαντικό να ενημερώσετε τον γιατρό σας εάν έχετε ιστορικό φυματίωσης, ηπατικής νόσου, γλαυκώματος, καταρράκτη ή οστεοπόρωσης. Επίσης, θα πρέπει να αναφέρετε τυχόν αλλεργίες σε φάρμακα, ιδιαίτερα στη βουδεσονίδη ή σε άλλα κορτικοστεροειδή. Οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη ενδέχεται να χρειαστούν προσαρμογή της αντιδιαβητικής αγωγής, καθώς τα κορτικοστεροειδή μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα (Sin et al.).

 

Τι πρέπει να αποφύγετε

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας με φάρμακο Abelitan, θα πρέπει να αποφεύγετε την έκθεση σε ανεμοβλογιά, ιλαρά ή άλλες λοιμώξεις, καθώς τα κορτικοστεροειδή μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών. Επιπλέον, η απότομη διακοπή της θεραπείας μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα στέρησης, όπως πυρετό, μυαλγίες και αρθραλγίες. Ως εκ τούτου, η διακοπή του φαρμάκου θα πρέπει να γίνεται σταδιακά και υπό ιατρική επίβλεψη.

 

Δοσολογία και χορήγηση

Δοσολογικό σχήμα

Η δοσολογία του Abelitan εξαρτάται από την ένδειξη, τη σοβαρότητα της νόσου και την ανταπόκριση του ασθενούς. Στο άσθμα, η συνήθης δόση για ενήλικες και παιδιά άνω των 12 ετών είναι 200-400 μg δύο φορές ημερησίως. Στη νόσο του Crohn, η από του στόματος δόση είναι 9 mg ημερησίως για έως και 8 εβδομάδες (Kuenzig et al., “Budesonide for maintenance of remission in Crohn’s disease”). Ωστόσο, η δοσολογία θα πρέπει να εξατομικεύεται από τον θεράποντα ιατρό.

 

Οδοί και τρόποι χορήγησης

Το φάρμακο Abelitan χορηγείται κυρίως με εισπνοή μέσω δοσιμετρικής συσκευής εισπνοών (MDI) ή συσκευής ξηράς σκόνης (DPI) για τη θεραπεία του άσθματος και άλλων αναπνευστικών παθήσεων. Για τη θεραπεία φλεγμονωδών παθήσεων του εντέρου, η βουδεσονίδη χορηγείται από του στόματος με τη μορφή ελεγχόμενης αποδέσμευσης καψακίων ή δισκίων. Είναι σημαντικό να ακολουθείτε προσεκτικά τις οδηγίες χορήγησης και να χρησιμοποιείτε σωστά τις συσκευές εισπνοών για τη βέλτιστη αποτελεσματικότητα του φαρμάκου.

 

Τι να κάνω αν παραλείψω μια δόση;

Εάν παραλείψετε μια δόση του Abelitan, θα πρέπει να την πάρετε το συντομότερο δυνατό. Ωστόσο, εάν πλησιάζει η ώρα για την επόμενη δόση, παραλείψτε τη δόση που ξεχάσατε και συνεχίστε με το κανονικό σας δοσολογικό σχήμα. Μην πάρετε διπλή δόση για να αναπληρώσετε τη δόση που παραλείψατε, καθώς αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών. Εάν παραλείπετε δόσεις συστηματικά, ενημερώστε τον γιατρό σας, καθώς αυτό μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

 

Υπερδοσολογία

Η οξεία υπερδοσολογία με Abelitan είναι απίθανο να προκαλέσει κλινικά σημαντικές ανεπιθύμητες ενέργειες λόγω της χαμηλής συστηματικής βιοδιαθεσιμότητας της βουδεσονίδης. Ωστόσο, η παρατεταμένη χρήση υψηλών δόσεων μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα που μοιάζουν με σύνδρομο Cushing, όπως αύξηση του σωματικού βάρους, πανσεληνοειδές προσωπείο και εύκολη δημιουργία μωλώπων. Σε περίπτωση υπερδοσολογίας, η θεραπεία θα πρέπει να περιλαμβάνει υποστηρικτικά μέτρα και σταδιακή μείωση της δόσης υπό ιατρική επίβλεψη.

 

Ανεπιθύμητες Ενέργειες του φαρμάκου Abelitan

Οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες του Abelitan περιλαμβάνουν:

 • Ερεθισμό του λαιμού και βράγχος φωνής
 • Καντιντίαση του στόματος και του φάρυγγα
 • Πονοκέφαλο και ζάλη
 • Γαστρεντερικές διαταραχές, όπως ναυτία και δυσπεψία

Σπανιότερες, αλλά σοβαρότερες ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν καταστολή των επινεφριδίων, αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων, γλαύκωμα και καταρράκτη. Η πνευμονία έχει επίσης αναφερθεί ως πιθανή ανεπιθύμητη ενέργεια σε ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (Sin et al., “Budesonide and the risk of pneumonia: a meta-analysis of individual patient data”).

 

Αλληλεπιδράσεις

Αλληλεπιδράσεις φαρμάκου-φαρμάκου

Το φάρμακο Abelitan μπορεί να αλληλεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα, όπως:

 • Κετοκοναζόλη και άλλους ισχυρούς αναστολείς του CYP3A4, οι οποίοι μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα της βουδεσονίδης στο αίμα
 • Οιστρογόνα και αντισυλληπτικά που περιέχουν οιστρογόνα, τα οποία μπορεί να ενισχύσουν τις ανεπιθύμητες ενέργειες των κορτικοστεροειδών
 • Καρβαμαζεπίνη και ριφαμπικίνη, οι οποίες μπορεί να μειώσουν την αποτελεσματικότητα της βουδεσονίδης

 

Αλληλεπιδράσεις φαρμάκου-τροφής

Η λήψη του Abelitan με φαγητό μπορεί να μειώσει τη συστηματική βιοδιαθεσιμότητα της βουδεσονίδης και, ως εκ τούτου, να ελαχιστοποιήσει τις ανεπιθύμητες ενέργειες. Ωστόσο, αυτό μπορεί επίσης να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου. Ως εκ τούτου, συνιστάται η λήψη του Abelitan με άδειο στομάχι, εκτός εάν ο γιατρός σας συστήσει διαφορετικά. Επιπλέον, η κατανάλωση χυμού γκρέιπφρουτ θα πρέπει να αποφεύγεται, καθώς μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της βουδεσονίδης στο αίμα και τον κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών.

 

Πρόσθετες σημαντικές πληροφορίες

Ανάπτυξη ανθεκτικότητας

Η μακροχρόνια χρήση του Abelitan (βουδεσονίδη) δεν έχει συσχετιστεί με την ανάπτυξη ανθεκτικότητας, όπως παρατηρείται με ορισμένα άλλα κορτικοστεροειδή. Ωστόσο, η παρατεταμένη χρήση υψηλών δόσεων μπορεί να οδηγήσει σε καταστολή του άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων (ΥΥΕ), η οποία μπορεί να εκδηλωθεί ως ανεπάρκεια των επινεφριδίων μετά την απότομη διακοπή της θεραπείας. Ως εκ τούτου, η σταδιακή μείωση της δόσης υπό ιατρική επίβλεψη είναι απαραίτητη για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου ανεπάρκειας των επινεφριδίων.

 

Κλινικές μελέτες

Πολυάριθμες κλινικές μελέτες έχουν αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του Abelitan σε διάφορες ενδείξεις. Σε μια τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη σε ασθενείς με ήπιο άσθμα, η χορήγηση βουδεσονίδης κατ’ επίκληση σε συνδυασμό με φορμοτερόλη ήταν superior από τη συντήρηση με μόνο βουδεσονίδη στη μείωση των σοβαρών παροξύνσεων του άσθματος (Bateman et al.). Επιπλέον, η από του στόματος βουδεσονίδη έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στην επαγωγή ύφεσης σε ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα (Sherlock et al.) και στη διατήρηση της ύφεσης στη νόσο του Crohn (Kuenzig et al.).

 

Συγκριτική αποτελεσματικότητα

Σε σύγκριση με άλλα εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή, όπως η φλουτικαζόνη και η βεκλομεθαζόνη, το φάρμακο Abelitan έχει παρόμοια αποτελεσματικότητα στη θεραπεία του άσθματος, αλλά με χαμηλότερο κίνδυνο συστηματικών ανεπιθύμητων ενεργειών λόγω του εκτεταμένου μεταβολισμού πρώτης διόδου στο ήπαρ. Στις φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου, η βουδεσονίδη έχει αποδειχθεί εξίσου αποτελεσματική με την πρεδνιζολόνη, αλλά με ευνοϊκότερο προφίλ ασφάλειας.

 

Φαρμακολογικά χαρακτηριστικά

Η βουδεσονίδη είναι ένα συνθετικό γλυκοκορτικοειδές με ισχυρή τοπική αντιφλεγμονώδη δράση και χαμηλή συστηματική βιοδιαθεσιμότητα (περίπου 10-15% μετά από εισπνοή και 20% μετά από του στόματος χορήγηση). Ο εκτεταμένος μεταβολισμός πρώτης διόδου στο ήπαρ από το ένζυμο CYP3A4 οδηγεί σε χαμηλά συστηματικά επίπεδα της δραστικής ουσίας, ελαχιστοποιώντας έτσι τις ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με τα κορτικοστεροειδή. Η βουδεσονίδη έχει υψηλή συγγένεια για τους υποδοχείς γλυκοκορτικοειδών και παρατεταμένη παραμονή στους πνευμονικούς ιστούς, γεγονός που συμβάλλει στην αποτελεσματικότητά της στη θεραπεία των αναπνευστικών παθήσεων.

 

Συμπέρασμα

Το Abelitan (βουδεσονίδη) είναι ένα αποτελεσματικό και γενικά καλά ανεκτό φάρμακο για τη θεραπεία του άσθματος, της αλλεργικής ρινίτιδας και των φλεγμονωδών παθήσεων του εντέρου. Η χαμηλή συστηματική βιοδιαθεσιμότητα και ο εκτεταμένος μεταβολισμός πρώτης διόδου της βουδεσονίδης συμβάλλουν στο ευνοϊκό προφίλ ασφάλειας σε σύγκριση με άλλα κορτικοστεροειδή. Ωστόσο, η μακροχρόνια χρήση υψηλών δόσεων μπορεί να οδηγήσει σε καταστολή του άξονα ΥΥΕ και άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με τα κορτικοστεροειδή. Ως εκ τούτου, η παρακολούθηση από ιατρό και η τακτική αξιολόγηση της ανταπόκρισης και των πιθανών ανεπιθύμητων ενεργειών είναι απαραίτητες για τη βελτιστοποίηση της θεραπείας με Abelitan.

 

Συνοπτικά

Το φάρμακο Abelitan (βουδεσονίδη) είναι ένα εισπνεόμενο ή από του στόματος χορηγούμενο κορτικοστεροειδές που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του άσθματος, της αλλεργικής ρινίτιδας και των φλεγμονωδών παθήσεων του εντέρου. Η χαμηλή συστηματική βιοδιαθεσιμότητα και ο εκτεταμένος μεταβολισμός πρώτης διόδου της βουδεσονίδης συμβάλλουν στο ευνοϊκό προφίλ ασφάλειας σε σύγκριση με άλλα κορτικοστεροειδή. Ωστόσο, η μακροχρόνια χρήση υψηλών δόσεων μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως καταστολή του άξονα ΥΥΕ. Η παρακολούθηση από ιατρό και η τακτική αξιολόγηση της ανταπόκρισης και των πιθανών ανεπιθύμητων ενεργειών είναι απαραίτητες για τη βελτιστοποίηση της θεραπείας με Abelitan.

gnosiatriki.gr

 

ΠΡΟΣΟΧΗ:Η λήψη φαρμάκων χωρίς ιατρική επίβλεψη μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για την υγεία σας. Ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες που αναγράφονται στις συσκευασίες των φαρμακευτικών σκευασμάτων, καθώς ενδέχεται να υπάρχουν αλλαγές στις προδιαγραφές των προϊόντων που προμηθεύεστε. Τα εμπορικά ονόματα που χρησιμοποιούνται σε αυτό το κείμενο είναι απλώς παραδείγματα δημοφιλών φαρμάκων με τις ουσίες που περιγράφονται, αλλά η ακριβής σύσταση μπορεί να διαφέρει από προϊόν σε προϊόν. Εδώ, η έμφαση δίνεται στις δραστικές ουσίες και όχι στα εμπορικά ονόματα. Τα ονόματα των φαρμάκων παρατίθενται μόνο για την ευκολία των αναγνωστών, αλλά πρέπει να διαβάζετε τις οδηγίες του κάθε σκευάσματος που θα χρησιμοποιήσετε καθώς μπορεί να διαφέρει. Η συνεχής επικοινωνία με τον γιατρό και τον φαρμακοποιό σας είναι απαραίτητη. Μην καταφεύγετε ποτέ στην αυτοχορήγηση φαρμάκων, γιατί εκθέτετε την υγεία σας σε σημαντικούς κινδύνους.

 

Βιβλιογραφία

 • Bateman, E. D., Reddel, H. K., O’Byrne, P. M., Barnes, P. J., Zhong, N., Keen, C., … & Busse, W. W. (2018). As-needed budesonide–formoterol versus maintenance budesonide in mild asthma. New England Journal of Medicine, 378(20), 1877-1887. nejm
 • Sin, D. D., Tashkin, D., Zhang, X., Radner, F., Sjöbring, U., Thorén, A., … & Calverley, P. M. (2009). Budesonide and the risk of pneumonia: a meta-analysis of individual patient data. The Lancet, 374(9691), 712-719. thelancet
 • Sherlock, M. E., MacDonald, J. K., Griffiths, A. M., Steinhart, A. H., & Seow, C. H. (2015). Oral budesonide for induction of remission in ulcerative colitis. Cochrane Database of Systematic Reviews, (10). cochranelibrary
 • Kuenzig, M. E., Rezaie, A., Seow, C. H., Otley, A. R., Steinhart, A. H., Griffiths, A. M., … & Benchimol, E. I. (2014). Budesonide for maintenance of remission in Crohn’s disease. Cochrane Database of Systematic Reviews, (8). cochranelibrary

 

Συχνές Ερωτήσεις

Τι είναι το Abelitan;

Το Abelitan είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της υπέρτασης και της στηθάγχης. Ανήκει στην κατηγορία των ανταγωνιστών ασβεστίου και λειτουργεί χαλαρώνοντας τα αιμοφόρα αγγεία, επιτρέποντας την ευκολότερη ροή του αίματος. Είναι σημαντικό να λαμβάνετε ιατρική συμβουλή από γιατρό πριν ξεκινήσετε τη θεραπεία με Abelitan.

Ποιες είναι οι ενδείξεις του Abelitan;

Το Abelitan συνταγογραφείται κυρίως για τη θεραπεία της υπέρτασης και της στηθάγχης. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη των επιπλοκών μετά από καρδιακή προσβολή. Ωστόσο, η χρήση του πρέπει πάντα να γίνεται υπό ιατρική καθοδήγηση.

Ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες του Abelitan;

Όπως όλα τα φάρμακα, έτσι και το Abelitan μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες. Οι πιο συχνές περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, ζάλη, ναυτία, οίδημα αστραγάλων και έξαψη. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να εμφανιστούν πιο σοβαρές παρενέργειες όπως ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός ή αλλεργική αντίδραση. Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε ανησυχητικά συμπτώματα, επικοινωνήστε αμέσως με τον γιατρό σας.

Πώς πρέπει να λαμβάνεται το Abelitan;

Το Abelitan συνήθως λαμβάνεται από το στόμα, μία φορά την ημέρα, με ή χωρίς τροφή. Είναι σημαντικό να ακολουθείτε προσεκτικά τις οδηγίες του γιατρού σας σχετικά με τη δοσολογία και τη διάρκεια της θεραπείας. Μην αυξάνετε, μειώνετε ή διακόπτετε τη δόση χωρίς ιατρική συμβουλή.

Μπορώ να πάρω το Abelitan κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού;

Το Abelitan δεν συνιστάται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς μπορεί να βλάψει το αγέννητο μωρό. Εάν είστε έγκυος, σχεδιάζετε να μείνετε έγκυος ή θηλάζετε, ενημερώστε τον γιατρό σας πριν πάρετε αυτό το φάρμακο. Ο γιατρός σας θα αξιολογήσει τα οφέλη και τους κινδύνους και θα σας συμβουλεύσει αναλόγως.

Μπορώ να πίνω αλκοόλ ενώ παίρνω το Abelitan;

Η κατανάλωση αλκοόλ ενώ παίρνετε Abelitan μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ορισμένων παρενεργειών, όπως η ζάλη ή η υπνηλία. Συνιστάται να αποφεύγετε ή να περιορίζετε την κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Ωστόσο, για εξατομικευμένες συμβουλές, είναι καλύτερα να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Τι πρέπει να κάνω εάν ξεχάσω μια δόση του Abelitan;

Εάν ξεχάσετε να πάρετε μια δόση του Abelitan, πάρτε την μόλις το θυμηθείτε. Ωστόσο, εάν πλησιάζει η ώρα για την επόμενη δόση, παραλείψτε την δόση που ξεχάσατε και συνεχίστε με το κανονικό σας πρόγραμμα. Μην πάρετε διπλή δόση για να αναπληρώσετε την δόση που ξεχάσατε. Εάν έχετε αμφιβολίες, συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

Μπορεί το Abelitan να αλληλεπιδράσει με άλλα φάρμακα;

Ναι, το Abelitan μπορεί να αλληλεπιδράσει με άλλα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων αντιβιοτικών, αντιμυκητιασικών και αντιικών φαρμάκων. Μπορεί επίσης να αλληλεπιδράσει με φυτικά συμπληρώματα και φάρμακα που λαμβάνονται χωρίς συνταγή. Για να αποφύγετε δυνητικά επιβλαβείς αλληλεπιδράσεις, βεβαιωθείτε ότι ενημερώνετε τον γιατρό σας για όλα τα φάρμακα και τα συμπληρώματα που παίρνετε πριν ξεκινήσετε τη θεραπεία με Abelitan.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.